Franeker
Het Ypma-orgel, afkomstig uit de aan de eredienst onttrokken r.k. parochie Franciscus van Sales te Lijnden, is vanaf juli 2007 door de firma Adema geplaatst in de Vrijgemaakt-Gereformeerde Kerk van Franeker-Sexbierum. De feestelijke ingebruikname van het tweeklaviers-orgel was op 4 oktober 2007. Vanaf die tijd begeleidt het orgel geen gregoriaans meer, maar psalmen. (RH; De Orgelvriend, okt.’07)
Hilversum, Clemenskerk
B. en W. van Hilversum hebben een ontwerpbesluit ter inzage gelegd tot verlening van een monumentenvergunning aan de in 1996 gesloten Clemens Maria Hofbauerkerk (1914) en het daarin aanwezige Steinmeyer-orgel uit 1923. De vergunning wordt dan verleend aan de woningcorporatie Dudok, die streeft naar een nieuwe maatschappelijke functie als sociaal-culturele bestemming of een welzijnsfunctie. Vanaf 2002 was de kerk al Rijksmonument. Er zijn in Nederland nog maar twee Steinmeyer-orgels en deze is nog geheel origineel en functioneerde tot 11 jaar geleden nog probleemloos. Het restauratieplan voor het orgel voorziet in herstel van de bestaande aanleg, waarvoor geen monumentenvergunning vereist is. Het is nog niet allemaal rond: het Bisdom Haarlem stelt nog voorwaarden aan hergebruik van de kerk èn de restauratiekosten moeten nog door de rijksoverheid worden gehonoreerd. (RH; De Orgelvriend, okt.’07)
Millen, St. Stefanuskerk
Zaterdag 22 september werd het gerestaureerde orgel in de Sint-Stefanuskerk in Millen (Riemst) ingespeeld. De restauratie van het 250 jaar oud beschermd monument kostte 250.000 euro. Meer dan 40 jaar stond het beschermde monument vervallen op het doksaal. Het orgel werd in 1745 gebouwd. (RKnieuws.net, 13-9-07)
Den Haag, Agneskerk
Op zaterdag 6 oktober is in de Haagse Agneskerk het ‘Joop Schouten’-orgel opnieuw in gebruik genomen. Het orgel was eigendom van de in 1983 overleden Haagse organist en componist Joop Schouten. Sinds 1993 lag het De Swaaf/Pelsorgel opgeslagen bij de fa. Pels & Van Leeuwen te Den Bosch in afwachting van een volgend leven. Het orgel is een uniek cultureel erfgoed voor de stad Den Haag. Joop Schouten leefde van 1907 tot 1983. Hij was een geboren Hagenaar, woonde en studeerde er en was een belangrijk organist, eerst in de Gerardus Majellakerk aan de Wenckbachstraat (van 1924 tot 1949; de kerk werd afgebroken in 1982) en later, van 1973 tot 1983, in de Agneskerk aan de Beeklaan. Naast organist was Joop Schouten componist. Hij schreef talloze missen, motetten, cantates, profane koorwerken, liederen en talloze werken voor piano en orgel. Daarom is de Agneskerk uitgekozen om het orgel een nieuwe bestemming te geven. Het orgel is als koororgel geplaatst in het rechter transept van de kerk en zal een bestemming vinden als concert- en begeleidingsorgel bij de vele concerten die in de Agneskerk worden gegeven. Daarnaast kan het gebruikt worden in de liturgie voor de begeleiding van koren en cantors. (www.orgelnieuws.nl; 5-10-’07)
Dispositie:
Manuaal I: Prestant 8, Bourdon 8, Fluit 8, Prestant 4, Frontfluit 4, Quint 2 2/3, Octaaf 2, Fluit 2, Terts 1 3/5, Mixtuur (2’) III, Regaal 16, Regaal 8.
Manuaal II: Fluit 8, Holpijp 8, Zweving 8, Fluit 4, Prestant 2, Fluit 2, Quint 1 1/3, Sesquialter II, Scherp II, Regaal 8.
Pedaal: Subbas 16, Bourdon 8, Fluit 4, Fluit 2, Bombarde 16, Trompet 8, Regaal 4.
Speelhulpen: P+I, P+II, I+II, I+II 16’, Tremulant
Film over orgelbouw
Onlangs verscheen op dvd de film ‘Capturing Air’, die gemaakt is door jonge en bekroonde filmmakers en die een vijftien minuten durende artistieke impressie geeft van de bouw van een orgel. De beelden worden auditief ondersteund door een orgelwerk dat de Utrechtse componiste Elizabeth van der Kooij speciaal voor deze film componeerde. Van haar is ook het concept voor deze film afkomstig. Het orgelwerk wordt uitgevoerd door Ko Zwanenburg op het Marcussen-orgel in de Nicolaikerk te Utrecht. De film-dvd is uitgebracht door het Utrechtse produktiebedrijf Flattraqs. De film is opgenomen bij Gebr. Van Vulpen te Utrecht en Jacques Stinkens Orgelpijpenmakers B.V. te Zeist. (RH; De Orgelkrant, nov.’07)
Utrecht, H. Rafaël/H. Geest (Culemborg, Apeldoorn)
F.B. Loret bouwde in 1856 een orgel voor het Augustijner seminarie te Culemborg. Omstreekt 1915 restaureerde Maarschalkerweerd & Zoon het instrument. Bij die gelegenheid plaatste men de bas van Bourdon 16 op een apart pneumatisch laadje. J.J. Elbertse & Zoon plaatste het orgel in 1936 over naar het Jezuïetenseminarie te Apeldoorn. In 1974 werd het orgel door vrijwilligers onder leiding van dezelfde firma opgesteld in de H. Geestkerk in Utrecht (sinds enige jaren gewijd aan de aartsengel Rafaël). Elf jaar later maakte Elbertse de Subbas van het Pedaal zelfstandig. Onder advies van Rogér van Dijk (namens de KKOR) voerde de firma Elbertse Orgelmakers BV (Soest) in de maanden februari en maart 2007 groot onderhoud en restauratie-werkzaamheden uit aan het Loretorgel. In eigen beheer werd het hele orgel schoongemaakt. Vanaf Pasen 2007 wordt het gereviseerde orgel weer gebruikt in de liturgie. (De Orgelkrant, nov.’07)
Hoofdwerk (C-f3): Bourdon 16, Prestant D 16, Prestant 8, Holfluit 8, Prestant 4, Fluit 4, Quintadena 3, Trompet 8.
Nevenwerk (C-f3): Bourdon 8, Salicionaal 8, Viola da Gamba 8, Fluit 4, Flageolet 2.
Manuaalkoppel en aangehangen Pedaal (C-d1)
KDOV-blad winter 2007