Verplaatsing van de concerten naar de maandagavonden

Omdat de Stichting Kathedrale Basiliek, die de St.-Bavo­kathedraal exploiteert, andere activiteiten in het weekeinde wil organiseren, ziet de Stichting Willibrordusorgel zich gedwongen de serie concerten rond het Willibrordusorgel van de vertrouwde zaterdagmiddag te verplaatsen naar de maandagavond om 20:15 uur. We hebben de concerten zoveel mogelijk zo gepland dat het nog licht is wanneer de bezoekers na afloop de kerk verlaten. De verplaatsing naar de maandagavond heeft ook een voordeel. De kerk is dan uitsluitend toegan­kelijk voor concertbezoekers die dus in alle rust ongestoord van de concerten kunnen genieten. Tevens wordt de bezoekers na afloop door de Stichting KoepelKathedraal een kopje koffie of thee aangeboden.

De in 1822 in het Belgische Luik geboren César Franck kan worden beschouwd als de grondlegger van de Franse symfonische orgelmuziek. Zijn vernieuwingen in het gebruik van het orgel werken tot op de dag van vandaag door. Het Willibrordusorgel met zijn 17 Franse tongwerken en rijk palet aan grondstemmen is als een van de weinige orgels in Nederland zeer geschikt voor de interpretatie van Francks orgelmuziek.

De serie start op maandag 9 mei 20:15 uur met een van de monumentaalste werken van Franck: de Grande Pièce Symphonique, die beschouwd kan worden als de eerste Franse orgelsymfonie. Tijdens de eerste acht concerten van de serie (van 9 mei t/m 27 juni) worden niet alleen alle 12 grote orgelwerken van deze orgelmeester vertolkt (in het overzicht cursief en vet afgedrukt) maar vindt op 20 juni ook een uitvoering plaats van zijn monumentale drieluik Prélude, Choral et Fugue voor piano en de intieme, oorspronkelijke versie voor harmonium en piano van Prélude, Fugue et Variation dat als orgel­werk grote bekendheid verwierf. Op 27 juni klinken weinig bekende vocale muzikale pareltjes van zijn hand voor vrouwenstemmen die worden uitgevoerd door de Capella Puellarum o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen

In juli start de Internationale Orgelzomer met veel buitenlandse toporganisten van wie ieder repertoire uit zijn/haar geboorteland ten gehore brengt. Opgelet: in de tweede helft van juli zijn er enkele afwijkende concertdata (zie de agenda hieronder) en valt het concert van 25 juli uit, mede i.v.m. het Internationaal Orgelfestival dat in die weken in Haarlem plaatsvindt. De Stichting Willibrordusorgel is niet alleen trots op dit monumentale instrument, dat internationale bekendheid geniet en in fasen wordt gerestaureerd, maar ook op de jaarlijkse concertseries. Het is de grootste particuliere orgelserie die al bijna een halve eeuw in een kerk in ons land plaatsvindt, en heeft een nationale en zelfs internationale uitstraling. Het is zeker de moeite waard om een keer naar een van de concerten te komen luisteren.

De toegang tot de concerten is gratis, maar de Stichting Willibrordusorgel hoopt dat de bezoekers na afloop blijk geven van hun waardering door een vrijwillige gave naar draagkracht in de collecte, zodat de kosten kunnen worden gedekt. 

 

 

 Internationaal César Franck Concours

Tevens organiseert de Stichting Willibrordusorgel dit jaar een Internationaal César Franck Concours. De voorronden op 4 en 6 oktober en de Finale op 8 oktober zijn vrij toegankelijk (wel met een vrijwillige donatie aan de uitgang bij de Finale. Tijdens het avondvullende, feestelijke juryconcert op vrijdag 7 oktober om 20:15 uur bent u in de gelegenheid om drie toporganisten te beluisteren die als jury dienen.

 

Locatie en bereikbaarheid

De Kathedrale Basiliek Sint-Bavo aan de Leidsevaart met zijn markante koepel en twee stoere torens bevindt zich op ruim tien minuten loopafstand van het Frans Hals Museum en de binnenstad van Haarlem. De Kathedraal is rolstoeltoegankelijk. De ingang is tussen de torens aan het Bisschop Bottemanneplein.

Openbaar vervoer

Vanaf NS-station Haarlem

- bus 3 (halte Houtplein, 6 min. lopen)

- bus 50 (halte Stadsschouwburg, 5 min. lopen);

- bus 340 (halte Tempeliersstraat, 5 min. lopen)

 Vanaf NS-station Heemstede-Aerdenhout

- bus 80 (halte Emmaplein, 2 min. lopen).

 Auto

- betaald parkeren op het Emmaplein naast de kathedraal (in de verdere directe omgeving van de kathedraal kunnen alleen vergunninghouders parkeren).

- kosteloos parkeren (max. 2 uur) op het Hendrik Simonszplein naast de Westergracht (ca. 10 min. lopen van de kathedraal).

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Zie: www.willibrordusorgel.nl of Facebook.com/koepelkathedraal