Compositiewedstrijd ter gelegenheid van 500 - jarig bestaan van het Van Covelens-orgel. Welke componist schrijft nieuwe muziek voor een 500 jaar oud orgel?
In 2011 bestaat het Van Covelens-orgel 500 jaar. De Stichting Vrienden van het Orgel en de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours organiseren samen een compositieprijsvraag voor dit jarige en unieke instrument.
Hieronder treft u informatie aan over de opdracht.

In juni 2011 wordt in Alkmaar het gerenommeerde Internationaal Schnitger Orgelconcours georganiseerd. De drie finalisten zullen de beste compositie ten uitvoer brengen tijdens de Finale van het orgelconcours op vrijdag 24 juni 2011. Het Orgelconcours maakt deel uit van het "Orgelfestival Holland" dat van17 t/m 26 juni 2011 in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar wordt gehouden. .

Informatie
Informatie over het van Covelens-orgel vindt u op de betreffende pagina's van deze website.
Ook kan informatie worden ingewonnen bij de stadsorganist van Alkmaar: Pieter van Dijk, email: rpvandijk@planet.nl, tel:0031725120528
Een CD met opnames van het orgel kan worden toegezonden.

De deelnemers aan het compositieconcours krijgen de gelegenheid het orgel te bezoeken, op een door de stadsorganist vastgesteld tijdstip. Mogelijk wordt een workshop georganiseerd. Het orgel heeft een geheel eigen klankkarakter. Het is gestemd in de middentoon stemming en heeft een beperkte klavier- en pedaalomvang.

Opdracht
Schrijf een compositie met een lengte van maximaal tien minuten voor uitvoering op het Van Covelens-orgel.
Een gerenommeerde jury bestaande uit Peter Jan Wagemans, Guus Jansen en Andries van Rossem, beoordeelt de werken en kiest de beste compositie uit. Dit werk wordt door drie deelnemers aan het Internationaal Schnitger Orgelconcours op het Van Covelens-orgel tijdens de Finale uitgevoerd.
Daarnaast verleent de jury een tweede en een derde prijs. Deze werken worden mogelijk in een concertprogramma opgenomen.

Selectiecriteria
De ingezonden composities worden eerst door stadsorganist Pieter van Dijk en organist Frank van Wijk beoordeeld op de speelbaarheid voor het Van Covelens-orgel. Na deze selectie worden de overgebleven composities door de jury beoordeeld op:
- compositorische kwaliteit
- originaliteit

Prijzen
Aan de bekroonde compositie is een geldprijs verbonden van € 2.000-.
De tweede prijswinnaar ontvangt € 750, de derde prijswinnaar € 500,-

Inzendingstermijn
U dient voor 1 mei 2010 aan te geven of u in wilt schrijven op onderstaand e-mailadres.
Uw compositie dient op 15 oktober 2010 in bezit te zijn van:
Ir. J. Visser
Boswinde 14
1852 XH Heiloo
Telefoon: 0031725321472 (avond) of 003172 5489088 (overdag) of 06-524 93 128 (mobiel).
E-mail: jj_visser(@)quicknet.nl of jvisser2(@)alkmaar.nl

Bron: www.echo-organs.org/index.php?id=231