GRONINGEN - Niet een aantal censors, maar een speciale bisschoppelijke commissie moet bepalen welke liederen gezongen mogen worden in de rooms-katholieke liturgie. Dat vindt bisschop de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Hij laat dat weten tegenover dagblad Trouw. Als het aan hem ligt komen er in die commissie vertegenwoordigers uit alle zeven Nederlandse bisdommen.

Vorige week werd bekend dat Nederland twee zogenaamde 'censors' telt. Zij houden toezicht op liederen die in de liturgie komen. De censors keurden verschillende liederen, van ondermeer Huub Oosterhuis, af omdat ze niet goed christelijk zouden zijn. Zeker de liederen van Oosterhuis zijn erg populair.

De Korte laat weten dat er volgens hem “niks mis is” met een lied als 'de steppe zal bloeien'.

Bisschop Antoon Hurkmans van het bisdom Den Bosch reageerde dinsdag ook op de kerkliederenkwestie. Van een verbod op kerkliederen is volgens hem geen sprake. "Niet ieder, op zich misschien waardevol religieus gedicht is geschikt voor de eredienst en niet ieder op zich vroom lied is geschikt voor de liturgie'', schrijft hij in een brief aan de medewerkers van de parochies in zijn bisdom. "Er is in de publiciteit gesuggereerd, dat de liederen van Huub Oosterhuis en Ida Gerhardt zijn afgekeurd. Dat is geenszins het geval. Ieder lied wordt op de inhoud en niet naar de auteur beoordeeld.''

Tijdens de Nederlandse bisschoppenconferentie in april gaan de bisschoppen bekijken of er een landelijk commissie in het leven moet worden geroepen.

Bron: IKON/ANP
http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=17644