UTRECHT - De 45e editie van de vermaarde Kurt Thomas Cursus zal in 2010 voor de tweede keer in Middelburg plaatsvinden van 9 tot en met 17 juli met een ontvangstavond op 8 juli. Om te vieren dat deze editie alweer de 45e is, zullen er bovendien verschillende activiteiten en concerten rond dit jubileum georganiseerd worden. En daarom dirigeren groepen D en E dit jaar ook het stuk Cinq Hymnes van Ton de Leeuw, dat in 1989 geschreven werd ter gelegenheid van het 25e jubileum van de Kurt Thomas Cursus!

Folder 

Waarom de KTC?
Deze koordirigentencursus is dé kans om je in korte tijd te ontwikkelen en praktische ervaring op te doen in het vak. Dit doe je door negen dagen intensief onderwijs te volgen, van 9:00 ’s ochtends tot 21:00 uur ’s avonds! De cursus biedt in razend tempo koordirectietraining aan, op álle niveaus. De inspirerende (gast)docenten, ensembles, het gevarieerde repertoire en de deelnemers uit binnen- en buitenland dragen bij tot een geweldige muzikale ervaring. Middelburg biedt als stad bovendien een zeer inspirerende omgeving voor de Kurt Thomas Cursus. De Zeeuwse hoofdstad staat op de vierde plaats van monumentale steden in Nederland en wordt gekenmerkt door een geweldige sfeer, prachtige gebouwen en uitstekende locaties voor deze cursus. De fraaie concertzaal, de vele kerken, de gebouwen van de Roosevelt Academy en andere locaties staan alle ter beschikking om van de cursus een succes te maken!

De cursus en zijn geschiedenis

Voor wie?
Ben je koordirigent of heb je ambities in die richting? Dan kun je een seizoen niet beter afsluiten dan met het volgen van de Kurt Thomas Cursus! Je beleeft een fantastische week die je als een muzikaal cadeau zult ervaren. Investeer in je ontwikkeling als dirigent. Misschien ontvang je als conservatoriumstudent wel studiepunten voor deze cursus, of krijg je deze aangeboden door je koor.
Geschiedenis
Kurt Thomas (1904 – 1973) was een Duitse componist/dirigent/pedagoog en op verzoek van enkele initiatiefnemers in Den Haag werd in 1965 de eerste cursus onder zijn leiding georganiseerd in Scheveningen. Later verhuisde de cursus naar Utrecht, en vanaf 2009 wordt Middelburg de plaats van handeling. Vele dirigenten – amateurs en professionals – hebben aan deze cursus deelgenomen. Het concept van de cursus is ongewijzigd gebleven en blijkt nog steeds een groot succes: intensieve directietraining op verschillende niveaus onder leiding van gerenommeerde docenten.

De cursus
De Kurt Thomas Cursus 2010 is verdeeld in vijf niveaus van A t/m E.
Iedere groep vormt zijn eigen koor.
Waar nodig worden groepen gesplitst zodat er voor elke deelnemer voldoende aandacht is. De groepen A en B werken met a capella muziek; C gaat aan de slag met de eigen groep,
aangevuld met enkele begeleidingsinstrumenten of met klein instrumentaal ensemble; groep D dirigeert een samengesteld professioneel kamerkoor; groep E studeert met het zogenaamd Avondkoor en met orkest. De groepen C, D en E worden ook aanbevolen voor conservatoriumstudenten.
De start van elke cursusdag is met alle groepen gezamenlijk; de Reveille kent drie vaste onderdelen: inzingen, gregoriaans en slagtechniek. Daarna krijgen de cursisten overdag directiebeurten in hun eigen groep. Tevens is er tijd gereserveerd om afzonderlijk of in groepen te studeren. Iedere avond zingen alle deelnemers onder leiding van dirigenten van groep E in het Avondkoor. De cursus wordt op 17 juli afgesloten met een feestelijk slotconcert.

Praktische informatie
Aanmelden, overnachten en prijzen

Aanmelding
Het inschrijfformulier voor de Kurt Thomas Cursus kan opgevraagd worden via ktc@roac.nl.
Aanmelden kan tot uiterlijk 1 april 2010!
Auditiedagen (onder voorbehoud)
- Vrijdag 16 april 2010 in Middelburg
- Zaterdag 17 april 2010 in Utrecht
- Vrijdag 23 april 2010 in Middelburg
Na aanmelding volgt de oproep voor een testdag en ontvang je materiaal om te bestuderen. Deelnemers van de groepen A en B worden in groepsverband getest. Deze testen nemen maximaal één dagdeel in beslag. Deelnemers van de groepen C, D en E worden per persoon getest, gedurende maximaal een half uur. Het testmateriaal voor deze groepen is gelijk aan het cursusmateriaal. De uitslag van de test is bepalend voor de groep waarin de cursist wordt geplaatst.
Hospitanten hoeven geen auditie te doen. Zij zingen tijdens de cursus mee in de eigen groep en in het Avondkoor en krijgen geen individuele directiebeurten.

Overnachten
Via de Roosevelt Academy bieden wij u de mogelijkheid aan om te overnachten in de kamers van één van onze studenten; eigen beddengoed meenemen is in dat geval gewenst.
Prijzen per persoon
€ 650: de cursus excl. accommodatie
€ 100: acc. tijdens de cursus (9-7 tot 17-7)
€ 10 extra per extra nacht (naar keuze vanaf 8-7 en/of tot 18-7)
€ 325: hospitanten, accommodatie in principe niet mogelijk
Deelnemers bestellen zelf de benodigde bladmuziek voor de cursus. Informatie over de muziek en de bestelwijze volgt na de testdagen. De bladmuziek is voor rekening van de cursist, evenals de reiskosten.