BRUGGE (RKnieuws.net) - Broeders van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren hebben een gedeelte van de cd “Triduum Paschale. Pasen in polyfonie en abdijzang” ingezongen. Deze cisterciënzers brengen hun hedendaagse nederlandstalige gezangen voor de paasdriedaagse. Dat meldt Ministrando, het magazine van het bisdom Brugge, in zijn jongste nummer. De andere uitvoerders op deze schijf, die deze maand bij het Davidsfonds verschijnt, zijn de ensembles Psallentes en Capilla Flamenca.

“De gezangen die al eeuwenlang het gebed van de cisterciënzermonniken vertolken, drukken misschien het best uit waar het een abdijgemeenschap om te doen is: de diepe en onpeilbare verbondenheid met de aarde, met de mens en met God”, zegt Peter Peene, nationaal voorzitter van het Davidsfonds, in Ministrando. “Dat ook de broeders zelf hun hedendaagse gezangen vertolken, is niet ingegeven door een hang naar mogelijk succes – in het kielzog van andere opgemerkte opnames zoals die van de monniken van Silos of Heiligenkreuz – maar door hun rotsvast geloof in de toekomst van hun gemeenschap”, wuift Peter Peene vergelijkingen met de Spaanse benedictijnen en Oostenrijkse cisterciënzers weg. “De Nederlandstalige psalmodieën en liederen zijn een stap op een lange muzikale en spirituele weg die na meer dan negen eeuwen onverminderd verder gaat. Zo bouwen de broeders ook muzikaal aan de toekomst.”

Met Pasen 2011 hopen de broeders van Westvleteren hun intrek te nemen in de (ver)nieuw(d)e Sint-Sixtusabdij. Deze monastieke gemeenschap deelt in deze bouwperiode haar spiritueel zoeken met zoveel mogelijk mensen. De meditatieve tentoonstelling “Kruisweg van de Stilte” en het bijhorend boek genoten vorig jaar de aandacht van tienduizenden geïnteresseerden in Brugge en Laken. Dit jaar zijn deze expressionistische werken van Armand Demeulemeester te gast in Ieper en Gent.
De cd “Triduum Paschale” vormt een ander opmerkelijk hoogtepunt in het monastieke aanbod van verschillende culturele projecten. Het paastriduüm (Triduum Paschale) is de driedaagse die begint op Witte Donderdag en eindigt op Paasmorgen.

De broeders treden niet op in de concertreeks die begin maart met deze cd gepaard gaat.

Bron: www.rknieuws.net/nieuws/nws.php?id=59002