"Ruimte waar het licht kan komen", een bijzonder project.

Op zondag 14 september 2008 is in de Janskerk in Utrecht muziek van Henny Vrienten in première gegaan. Muziek die je niet meteen van hem zou verwachten. Henny Vrienten, bekend als componist van filmmuziek en popmuziek, gaf enkele jaren geleden in een interview met Trouw aan dat hij nog eens liturgische muziek zou willen componeren. Twee pastores van de EUG hebben naar aanleiding van dat krantenartikel contact met hem gezocht. Het resultaat hiervan was in 2008 te horen in de Janskerk. Ook de bladmuziek en de door het koor van de Janskerk opgenomen CD zijn nu via deze website verkrijgbaar.

Zondag 17 januari 2010, 11.00 uur: Reprise “Ruimte waar het licht kan komen” Wie in 2008 de premièreviering van de liturgische muziek van Henny Vrienten heeft gemist, krijgt nog een kans, en wel op zondag 17 januari 2010. Het afgelopen jaar is gebleken dat deze muziek met veel enthousiasme is ontvangen. De liederen hebben bewezen zeer bruikbaar te zijn, zowel voor protestantse als katholieke kerkdiensten. Nog altijd komen er bestellingen van de CD en de bladmuziek binnen. In vieringen in de Janskerk worden regelmatig liederen van deze compositie gezongen. En ook elders klinkt er af en toe een liturgisch lied van Henny Vrienten. Maar het wordt weer eens tijd voor een viering met de gehele compositie, inclusief orkest, zo vond de EUG. Vandaar een reprise. Reserveren hoeft niet, maar het is wel raadzaam op tijd te komen. De kerk is open vanaf 10.30 uur. We verwachten vrij veel mensen. Wie met de auto komt, moet rekening houden met de beperkte parkeerruimte op het Janskerkhof. Door de vakantiebeurs in de Jaarbeurs zal het m.n. op de wegen aan de westkant van de stad veel drukker zijn dan normaal op zondag.

Na de viering zal de cd te koop zijn die het Janskoor in 2008 opnam. Deze viering vormt de opening van een reeks vieringen over de Psalmen met als thema “Gods ruimte”. In deze cyclus komen psalmen naar voren die cirkelen rond het verlangen naar God als een plek waar het goed toeven is. In de theologie van de laatste jaren is een verschuiving te bespeuren van aandacht voor wie en wat God is naar de vraag waar God te vinden is. De liturgische muziek van Henny Vrienten is dan ook een passend begin van deze cyclus: de eerste regel van het openingslied luidt namelijk “Ruimte waar het licht kan komen”. Op 17 januari wordt Psalm 24 gelezen.

Bron: www.muziekindejanskerk.nl