HUISSEN - Het traditionele Kerstconcert in de kapel van het Dominicanenklooster wordt dit jaar verzorgd door het Lysenko Koor uit Nieuwegein onder de titel "Kerstmis in de Oekraïne". Het vindt plaats op zondag 20 december 2009. Op het programma staan sfeervolle kerstliederen uit de Oekraïne, liturgische gezangen uit de Byzantijnse Kerk en samenzang met Nederlandse Kerstliederen.

Voor de Oekraïners is Kerstmis het belangrijkste familiefeest van het jaar. Het wordt op plechtige wijze gevierd. De kerkelijke getijden zijn gericht op het wonder van de geboorte van Christus. Er worden kerstliederen geoefend om deze in de steden en dorpen ten gehore te brengen. Op de manier waarop Kerstmis gevierd wordt, met name de feestelijkheden thuis, zijn nog steeds heidense invloeden te herkennen. Vanaf  988 werd Oekraïne gekerstend. De bloeiende heidense religie en tradities waren diep geworteld in de bevolking en de kerk was niet in staat deze volledig uit te roeien. Daarom nam de kerk een tolerante houding ten opzicht van de oude gebruiken aan en nam ze deze over in de gebruiken op de kerkelijke feestdagen. In de liederen zijn de heidense invloeden  ook aanwezig. Zo wordt, in een lied van heidense oorsprong, een landeigenaar wakker gemaakt door een zwaluw die hem zegt voorbereidingen te treffen voor gasten die onderweg naar hem zijn: de zon, de maan en de regen. Met andere woorden: hij moet de goden gunstig stemmen voor de komende oogst.
Sommige kerstliederen uit Oekraine zijn wereldberoemd. Het kerstlied ''Shchedryk'' van M. Leontovych  vooral bekend als ''Carols of the Bells'', waarbij Peter Wilhousky een Engelse tekst schreef.

Het Lysenko Koor, dat uit 40 enthousiaste zangers en zangeressen bestaat, zingt uitsluitend muziek uit Oekraïne, waar onze dirigente Iryna Gorvanko vandaan komt. Het koor zingt als enige koor in Nederland uitsluitend in de authentieke landstaal, het Oekraïens!  Inhoud en betekenis van de liederen zal  op aanschouwelijke wijze worden toegelicht.

Het concert begint op zondag 20 december om 15.30 uur.
De toegang bedraagt € 10,00 en € 7,50 voor donateurs van het klooster.
Na afloop is er voor iedereen een glas Glühwein en gelegenheid om met de koorzangers na te praten.

Reserveren kan via secretariaat@klooster.nl of telefonisch via 026 326 44 22.