DELFT - 13 oktober 2009 - "Weet je wat een zwelkast is?" vraagt Petra Veenswijk. Ik schud het hoofd, en meteen springt ze achter het imposante klavier om het me te laten horen. Een daverend akkoord schalt door de bijna lege Maria van Jessekerk, de dames van de schoonmaakploeg kijken verbaasd omhoog.

Petra trapt een pedaal in, en de muziek wordt harder. "Op een barokorgel kun je alleen hard of zacht spelen", legt ze uit. "Maar met dit orgel kun je echt een orkest nabootsen." Na ruim zes jaar heeft de Maria van Jessekerk haar orgel weer terug. Gerestaureerd tot beter dan nieuw.
"Wat echt romantisch is zijn de strijkers", gaat organiste Petra Veenswijk verder. "En de flute harmonique", terwijl een ijle fluittoon door de gewelven zingt. "Prachtig toch? En natuurlijk héle krachtige trompetten!", roept ze boven een schetterende fanfare uit. "Je hebt als het ware een heel orkest in je vingers."
Al twintig jaar is Petra Veenswijk organiste in de Maria van Jessekerk. Een perfecte combinatie, want het orgel is, als een van de weinige in Nederland, volgens de Franse romantische smaak gebouwd. En Petra heeft zich in haar orgelopleiding vooral toegelegd op muziek van Franse grootheden als Messiaen, Widor en Vierne. Ze heeft zelfs twee jaar in Parijs gestudeerd.
"Voorheen zat er een kleine vertraging tussen je aanslag en de toon. Je kon als het ware koffie gaan zetten tussendoor! Je kon alleen met dit orgel uit de voeten als je niet naar jezelf probeerde te luisteren. Dat is nu verleden tijd", legt Petra Veenswijk uit. "Nu kan ik spelen wat ik denk. En de klank is zoveel rijker geworden, er lag een soort stofdeken over, die is nu weg."

 

Mini-festival
Nu het orgel weer in topconditie is, zullen ook de orgelconcerten weer terugkeren in de Maria van Jessekerk. Op 6, 7 en 8 november staat er een mini-festival gepland waarin het orgel in al zijn rijkdom te horen zal zijn. "Maar het blijft ook een liturgisch instrument", verzekert Petra Veenswijk. "Dus als het koor zingt kan het ook heel zacht klinken."

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2009/oktober/13/_heel_orkest_in_je_vingers_
Door: Willem Van Altena