Een cursus onthult de geheimen van het orgel
ALKMAAR - 12 september 2009 - Een opmerkelijke cursus voor orgelliefhebbers. Die wordt binnenkort gehouden in Alkmaar en omgeving. Tijdens de cursus worden de deelnemers ingewijd in de geheimen van het ingewikkelde instrument.
'Het orgel speelt' zeggen mensen weleens als ze een kerk binnengaan en de muziek van het orgel hen tegemoetkomt. Maar men realiseert zich niet dat achter het orgel een organist aan het werk is, die het instrument tot klinken brengt. Het orgel is een technisch ingewikkeld instrument en er is heel veel verschillende muziek voor gecomponeerd. Om kennis te maken met de vele mogelijkheden van het orgel start er in september een cursus, waarin vrijwel alle aspecten van het orgel aan de orde komen.

Naar Flentrop
Het is een gevarieerde cursus met zes bijeenkomsten en twee excursies, o.a. naar Flentrop Orgelbouw. De bijeenkomsten zijn steeds in andere locaties, de Grote Kerk, Kapelkerk en Lutherse kerk in Alkmaar, de Christoforuskerk in Schagen en de Allemanskerk in Oudkarspel. Aan de cursus werken bekende Noord-Hollandse organisten mee: Pieter van Dijk, Tjeerd van der Ploeg, Willem Poot en Frank van Wijk alsmede de orgelbouwdeskundigen Gerrit Passenier en Erik Winkel van Flentrop Orgelbouw.

De cursus is op de dinsdagavonden 15 en 29 september, 6, 13 en 27 oktober en 10 november 2009. De excursies zijn op zaterdag 26 september 2009 en zaterdag 20 maart 2010.

Het volledige programma kan men opvragen bij Gerrit Prins, tel. 072-5611943, e-mail: gfprins@telfort.nl.

Bron: Alkmaars weekblad
http://www.echo.nl/aw-aw/buurt/redactie/910234/orgels.komen.in.cursus.tot.klankrijk.leven/