19 augustus 2009 - In de muziekbusiness zijn niet veel uitgesproken katholieke artiesten actief. In Nederland genieten zelfs alleen The Fruits enige bekendheid. Maar sinds kort is er een label en productiehuis dat ondermeer kansen biedt aan jonge, katholieke artiesten: Godlof.

Het is maandagmiddag en bloedheet in Tilburg. In het kantoor van Studio Elim – een professionele opnamestudio, gevestigd in de Elimcommuniteit van de fraters van Tilburg – is het gelukkig koel. De overweldigende rust die het gehele huis en de zonovergoten tuin uitademen, is een verademing. In het kantoor doen alleen een paar gitaarkoffers, een prijzenkast en een verzameling cd’s vermoeden dat muziek er een grote rol speelt. Bart Ramos (links op de foto), een van de initiatiefnemers van Godlof, vertelt er over het label en de idealen, de studio en het project Bezield Talent.

Carte blanche

We denken samen na: hoeveel uitgesproken katholieke artiesten kennen we? En hoeveel van die artiesten genieten ook bekendheid? Op een paar Amerikaanse artiesten die hier vrijwel onbekend zijn, een paar leden van bands die niet in het christelijke circuit opereren en de Nederlanders van The Fruits na, komen we niet ver. Opmerkelijk, aangezien de katholieke Kerk ook in Nederland nog altijd redelijk vertegenwoordigd is.

Uiteraard zijn er wel kleinschalige katholieke initiatieven. Zo begon frater Albert van der Woerd van de fraters van Tilburg jaren geleden al Studio Elim, waar onder meer het Nederlandse WJD-lied van Keulen werd geproduceerd en de cd Give give give. De studio heeft verschillende ‘huiskoren’ die er repeteren en opnames maken.

Frater Albert kwam in 2008 op het idee het allemaal wat groter en gerichter aan te gaan pakken. Hij betrok Lars Gerfen – zanger van The Fruits en nu bijna twee jaar werkzaam voor Studio Elim – erbij. Toen duidelijk werd dat de frater een jaar naar Amerika zou gaan, benaderde hij Ramos. Het idee werd uitgewerkt en inmiddels is Godlof een feit. Godlof heeft alle werkzaamheden die met jongeren en multimedia te maken hebben overgenomen van Studio Elim. “We hebben van frater Albert carte blanche gekregen, al leggen we uiteraard wel verantwoording af”, vertelt Bart Ramos. “Studio Elim doet en deed nog veel meer, maar dat staat los van Godlof.”

Slag gemist

Godlof wil een cultuur te stimuleren waarin binnen het katholieke landschap de link tussen jongeren, media en Kerk als vanzelfsprekend wordt ervaren. Dat is nu namelijk niet het geval. In tegenstelling tot de relatief veel kleinere groep protestantse christenen, waar de bands en artiesten als paddestoelen uit de grond schieten, die het ook in de seculiere wereld goed doen en door de muziekpers erg serieus worden genomen. Een goed voorbeeld is de line-up van het Flevo Festival, dat dit jaar plaatsvindt in Bussloo. Daar speelt een flinke verzameling Nederlandse artiesten. “Het wordt binnen die kringen als vanzelfsprekend ervaren”, legt Ramos uit. “Het is zelfs haast een eigen subcultuur geworden. Dat ontbreekt in de katholieke wereld.” Godlof wil die cultuur stimuleren, vertelt hij verder. “Het is goed en leuk als jongeren artiesten vinden die met dezelfde vragen bezig zijn als zij en daarover verhalen door hun muziek. Wat betreft popmuziek en bands hebben katholieken echt de slag gemist.”

Meer bieden
Aan het nieuwe label dus de eer om daaraan iets te doen, maar is er wel vraag naar een katholiek cd-label en productiehuis? “Ja”, gaat de bevlogen Ramos verder. “Kijk bijvoorbeeld naar een band als The Fruits. Zij zijn begonnen als klein bandje, ontstaan vanuit de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Als zij een cd uitbrengen, is er vraag naar, de achterban heeft er duidelijk behoefte aan en de band groeit nog steeds. Ondanks het veranderende religieuze landschap, groeit de religieuze betrokkenheid.” Wel erkent Ramos dat de vraag beperkt zal zijn. “Daarom is een belangrijke doelstelling voor ons het creëren van meer vraag door meer aan te bieden. Het label is weliswaar de plek waar jonge katholieke artiesten terecht kunnen en waar ze cd’s kunnen uitbrengen, maar Godlof biedt meer dan dat. We zijn een productiehuis en bieden begeleiding aan. Zo hebben we bijvoorbeeld afgelopen jaar de band van het bisdom Den Bosch begeleid. We verzorgen workshops en trainingen en we bieden multimediaproducties aan voor bijvoorbeeld parochies.”

Bezield Talent

Er wordt aan meerdere projecten gewerkt, en langzamerhand krijgt het label meer bekendheid. “We zijn ambitieus en we houden van uitdagingen”, zegt Ramos. “Maar we willen niet per se heel grote stappen zetten. Als het kleine stapjes voorwaarts zijn, is het ook goed. Het mag tijd kosten. We hoeven niet morgen een gevestigd label te zijn met twintig artiesten onder contract.”
 
Godlof wil zich ook profileren met een interactieve website als elektronisch magazine, speciaal gericht op jongeren en tieners. Daaraan zullen bijvoorbeeld talententournees gekoppeld worden en eigen cd-producties. Een voorbeeld hiervan is de talentenjacht Bezield Talent. Dit project wil getalenteerde tieners en jongeren aanmoedigen hun talenten te gebruiken om op die manier uiting te geven aan hun (zoektocht naar het) geloof, leert de website. Maar wat houdt het precies in? Bart Ramos legt uit: “Er komt een maxisingle met daarop vijf nummers, die op 8 november wordt uitgegeven op de Katholieke Jongerendag. Een nummer is door ons geschreven, dat is de herkenningstune van de dag. De andere nummers zullen nummers zijn van de winnaars van Bezield Talent.” De winnaars krijgen een professionele singleproductie, begeleid door professionele sessiemuzikanten. “Verder begeleiden we ze natuurlijk”, legt Ramos uit. “En we hopen ze te prikkelen. We willen ook kijken of we hun een podium kunnen bieden.” Zo wordt de single uitgegeven op de Katholieke Jongerendag en zullen daaraan waarschijnlijk ook optredens gekoppeld worden.

Of Godlof en het project Bezield Talent iets gaan opleveren? Ramos: “Ja, absoluut. De aandacht die ervoor is, is een goed teken. Er zullen misschien niet direct grote cd-producties volgen, maar het prikkelt wel.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad; Coert van Mourik
http://www.katholieknieuwsblad.nl/archief/Inspiratie/2009/8/19/%E2%80%98Katholieken_hebben_de_slag_gemist%E2%80%99

 

Info: www.godlof.nl