MAASTRICHT - De Schola Maastricht verzorgt zoals elk jaar in het kader van het festvial Musica Sacra een concert in de Sint Martinuskerk van Wyck-Maastricht, en wel op vrijdag 18 september om 22.00 uur. Het festival luistert dit jaar naar het thema ‘Man en vrouw schiep Hij hen’. In het gregoriaanse repertoire gaat de aandacht daarom uit naar de bruiloftspsalm 45 en naar het Hooglied, waarin de liefde tussen man en vrouw, dan wel tussen God en zijn volk in alle toonaarden bezongen wordt. Bijzonder is het zeker ook dat een gedeelte van het gregoriaansprogramma scenisch gezongen wordt door Liesbeth Schepers (sopraan) en Lucas Blommers (tenor). Frans Meewis leidt de scenische uitvoering, terwijl Henco de Berg op de thema’s improviseert op het Peereboom- & Leijserorgel. Het scholagedeelte staat bij deze gelegenheid onder muzikale leiding van gastdirigent Alexander Schweitzer. Schweitzer is theoloog en studeerde muziekwetenschappen in Rome. Hij leidt in Oslo de schola van de kathedraal (Consortium Vocale Oslo) en geeft les in gregoriaans aan verscheidene instituten in Duitsland, Italië en Noorwegen.
meer informatie: http://www.scholamaastricht.nl/agendaNL.html

De Schola Maastricht (www.scholamaastricht.nl) bestaat grotendeels uit beroeps(kerk)musici, die zich tijdens en na hun conservatoriumopleiding bij pastoor dr. Alfons Kurris gespecialiseerd hebben in het gregoriaans.
Gedurende deze cursus werden gastcolleges gegeven door de specialisten Godehard Joppich, Johannes Berchmans Göschl en Kees Pouderoijen op specifieke deelgebieden. Na de opleiding ontstond de behoefte om als groep zingend en studerend bij elkaar te blijven.

De Schola Maastricht baseert zich in zijn semiologische interpretatie met name op de handschriften van St.Gallen en Metz uit de tiende eeuw. Pastoor Kurris is sinds het begin artistiek adviseur van de schola en heeft intussen vele prachtige programma’s samengesteld die door de schola zijn uitgevoerd.
Sinds 2005 is de artistieke leiding van de schola in handen van Hans Heykers.

Radio- en televisieopnames werden op verschillende locaties gemaakt door KRO, VPRO, NCRV en Omroep Limburg. De Schola Maastricht nam met succes deel aan het gregoriaans festival in Watou 2000 (B), het festival les Academies Musicales te Saintes, het Festival van Vlaanderen, het festival L’Europe et l’orgue in Maastricht, het Gregorianisches Choralfestival in Vac 2002/2005 (Hongarije), het AISCGre-congres in Hildesheim 2003 en het Chorbiennale 2009 te Aken.

Schola Maastricht
Secretaris
Bernhard Pfeiffer
Schönauer Friede 151
D-52072 Aachen