HILVERSUM (Il Giornale/Van onze redactie) - 22 augustus 2009 - De gezaghebbende Italiaanse Vaticaankenner Andrea Tornielli meldt vandaag in het Italiaanse dagblad Il Giornale dat de plenaire sessie van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst in maart met een grote meerderheid besloten heeft dat de Novus Ordo Missae, ook wel de mis van Paus Paulus VI, ingrijpend veranderd moet worden.

Hervorming
In een document dat de prefect van de congregatie, kardinaal Antonio Cañizares Llovera, op 4 april aan de paus heeft overhandigd, staan aanbevelingen die een ‘hervorming van de hervorming’ in gang moeten zetten.

Misbruiken en experimenten

De leden van de congregatie besloten vrijwel unaniem dat de inleiding van het missaal van Paulus VI uit 1970 herschreven moet worden om misbruik en ongeoorloofde experimenten tegen te gaan. Volgens de congregatie moet de ritus sacraler worden.

Handcommunie uitzondering

Ook de eucharistische aanbidding moet opnieuw ontdekt worden, zo stellen de bisschoppen en kardinalen in het document. Verder zou er meer gebruik moeten worden gemaakt van het Latijn en zou de mis richting het Oosten opgedragen moeten worden, vooral tijdens het eucharistische gebed en de consecratie. In het stuk staat verder dat de tongcommunie regel is en blijft. Handcommunie moet een uitzondering worden, meer dan nu het geval is.

Link: Il Giornale 

Bron: Katholiek Nederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID693411_FJaar2009.html