HILVERSUM (Van onze redactie/The Times) - 31 juli 2009 - In november zal een CD verschijnen met litanieën en bekende gezangen, waarop paus Benedictus XVI als de belangrijkste (zang)stem te horen is. De plaat wordt uitgebracht door het merk Geffen, dat ook popartiesten als Nirvana, Guns N’ Roses en Donna Summer is zijn ‘stal’ heeft.

Gebeden
President-directeur Colin Barlow van Geffen/Universal zegt dat de muziek prachtig is. “De paus heeft een fantastische toon, heel kalm en tegelijk dwingend.”  Op de plaat zal de paus te horen zijn terwijl hij een gebed zingt en zeven andere gebeden bidt in het Latijn, Italiaans, Frans, Duits en  Portugees. Daarvoor is gebruik gemaakt van opnamen van Radio Vaticana.

Royal Philharmonic
Als begeleiding klinkt een koor uit Rome; de opnames vonden plaats in de St. Pieter. Begeleidende orkestmuziek, gespeeld door het Royal Philharmonic Orchestra, werd opgenomen in de Abbey Road Studio’s in Londen. Volgens Barlow hebben drie producers de plaat “een heel multicultureel gevoel gegeven, met Afrikaanse, Engelse en Italiaanse invloeden.”

Voorganger
Benedictus’ voorganger, paus Johannes Paulus II, is ook te horen geweest op een CD. De plaat Abba Pater, met gebeden en overwegingen, stond in maart 1999 in de top-100. En CD’s van het Ierse priestertrio The Priests met gewijde gezangen zijn momenteel ook heel populair.

Muziekonderwijs
Volgens The Times is het initiatief voor de CD met de paus uitgegaan van het Vaticaan. De opbrengst van de plaat zal worden gebruikt voor muziekonderwijs aan kinderen in achterstandsituaties over de hele wereld.

Bron: Katholiek Nederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID692890_FJaar2009.html