HILVERSUM (Van onze redactie) 15 juli 2009 - De benedictijnen in het Umbrische Norcia, de geboorteplaats van Sint Benedictus, zijn van plan de liturgie voortaan ook volgens de Tridentijnse ritus te vieren. Dat heeft de prior van het San Benedetto-klooster, Dom Cassian Folsom, bekendgemaakt.

Verzoek Heilige Stoel
Het besluit om voortaan de eucharistie in beide vormen van de Romeinse ritus (in utroque usu) te vieren is het gevolg van een speciaal verzoek van de Heilige Stoel aan de monniken van Norcia. Hun is gevraagd zich toe te leggen op een nieuw liturgisch apostolaat.

Summorum Pontificum
Twee jaar geleden bepaalde paus Benedictus XVI in het motu-proprio Summorum Pontificum dat de preconciliaire misviering voortaan aan alle priesters is toegestaan. In het document wordt de ‘Tridentijnse’ ritus beschreven als de buitengewone vorm van de Romeinse ritus en de postconciliaire orde als de gewone vorm.

Beide longkwabben
Het is volgens pater Folsom belangrijk ook de buitengewone vorm in ere te houden. Het gaat erom “met beide longkwabben te ademen”, zei de overste vandaag tegenover het persagentschap Kipa. De prior leidde jarenlang het Pauselijk Liturgisch Instituut aan de benedictijnse universiteit Sant’Anselmo in Rome.

Amerikanen
Volgens Folsom zijn het vooral jonge mensen die in de Tridentijnse liturgie geïnteresseerd zijn. De kloostergemeenschap in Norcia, gesticht in het jaar 2000, telt 13 monniken. De meesten van hen zijn twintigers en dertigers en komen uit de Verenigde Staten.

Bron: Katholiek Nederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID692354_FJaar2009.html