ROERMOND (RKnieuws.net) - 14 juli 2009 - Bisschop Frans Wiertz opent vrijdag het 18de Orgelfestival Limburg. Dat de bisschop van Roermond dit jaar het festival opent heeft alles te maken met het 450-jarig bestaan dat het bisdom dit jaar viert. Orgels nemen in de muzikale geschiedenis van de Kerk en tot op de dag vandaag een belangrijke plek in.

De opening van het orgelfestival vindt plaats in de parochiekerk van Houthem-Sint Gerlach. Remy Syrier verzorgt hier het eerste in een reeks van zeventig concerten die tot en met 16 augustus op diverse kerkorgels verspreid door heel Limburg en de Euregio door bekende organisten uit binnen- en buitenland worden verzorgd.

Vanwege het bisdomjubileum is er dit jaar in het programma extra aandacht voor Limburgse componisten. Naast de concertreeks kent het festival een orgelwandeltocht in Maastricht op woensdag 29 juli en drie orgelbustochten op respectievelijk 18 en 25 juli en 1 augustus. Ook wordt op 22 juli een Händeldag georganiseerd in Kerkrade bij gelegenheid van de 250ste sterfdag van deze componist. Bovendien wordt die dag een clinic over de combinatie van blaas- en orgelmuziek in de liturgie gehouden, alsmede een concert, mede in het kader van het Wereld Muziek Concours.

Het Orgelfestival Limburg, dat wordt georganiseerd door de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, is al jaren één van de grotere culturele evenementen gedurende de zomermaanden in de provincie Limburg en de aangrenzende Euregio Maas-Rijn. De voortdurende aandacht die de orgelkringen besteden aan de historische instrumenten in Limburg, heeft de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan de waardering voor het orgel als cultureel erfgoed en mede aan de groei van het cultuurtoerisme. Het festival trekt zelfs bezoekers, die hun vakantie geheel of gedeeltelijk besteden aan concertbezoek.

Meer info: www.orgelfestivallimburg.nl
Bron: Bisdom Roermond

http://www.rorate.com/nws.php?id=55833;    Theo Borgermans