ROERMOND (RKnieuws.net) - Vrijdag ontvingen zeventien cursisten het diploma Gregoriaans voor (toekomstige) scholaleid(st)ers. Zij hebben met goed gevolg de post-HBO opleiding op conservatoriumniveau gevolgd, die de afgelopen maanden in Roermond werd gegeven door de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond.

Deze cursus Gregoriaans is een voor Nederland unieke cursus. Daardoor niet verwonderlijk maar wel des te lovenswaardig was het dat drie van de zeventien cursisten maandenlang wekelijk vanuit Hoofddorp, Utrecht en Oss helemaal naar Roermond kwamen voor het volgen van deze cursus. De cursus omvatte de studie van articulatie en woord-neumverhoudingen naar de oudste handschriften, modaliteit, scholaleiding, repertoirestudie, vormleer en liturgie. Het docententeam bestond uit mgr. dr. Alfons Kurris, Franco Ackermans, Cyriel Tonnaer en pastoor Ed Smeets.

Jacq. Hoorens is secretaris van de diocesane afdeling van de Nederlandse Sint Gregoriusverenging. Binnen deze afdeling bestaat sinds een jaar of twee de Actiegroep Gregoriaans, waarvan Hoorens voorzitter is. Deze is in het leven geroepen om actief te reageren tegen de verdere terugloop van het Gregoriaans in het bisdom. Uit een enige jaren geleden gehouden enquete werd namelijk duidelijk dat de gregoriaanse zang door vooral vergrijzing van de zangers en dirigenten over niet al te lange tijd een marginaal bestaan zal gaan leiden. Doordrongen van de noodzaak om het Gregoriaans de plaats te laten houden die hij al eeuwen heeft en ook verdient, probeert de actiegroep het niet zo ver te laten komen. Aan de hand van een opgesteld beleidsplan wil men constructief werken om het gregoriaans voortgang te laten vinden. Daartoe worden initiatieven genomen, zoals het opleiden van een kader dat het gregoriaans kan dragen en verder reiken.

Bron: Bisdom Roermond
http://www.rorate.com:80/nws.php?id=55369//Theo Borgermans