ROERMOND (RKnieuws.net) - 25 mei 2009 - Traditiegetrouw wordt op de vooravond van Pinksteren – dit jaar op zaterdag 30 mei - in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond door bisschop Frans Wiertz een internationale eucharistieviering gehouden. Dit jaar verlenen een Pools koor en Tamils medewerking aan deze viering. Op Pinksterzondag zingt tijdens de H. Mis in de kathedraal het mannenkoor ‘Eendracht’ uit Swartbroek. Zij brengen dan een weinig uitgevoerde mis van Maurice Duruflé ten gehore. Internationale vigilieviering.

Op 30 mei om 19.00 uur is in de kathedraal de internationale vigilieviering van Pinksteren. Deze eucharistieviering heeft een internationaal karakter dat tot uitdrukking wordt gebracht door de invitatie van personen en groepen uit diverse landen en volken. Zo zingt tijdens deze mis onder meer het koor ‘Wesolytulacz’ een aantal Poolse gezangen en verleent ook de Tamil Katholieke Zielzorg Limburg medewerking aan deze viering. Ook zijn delegaties van Limburgse parochies, kloostergemeenschappen en nieuwe kerkelijke bewegingen bij de viering aanwezig. Op deze manier wordt symbolisch het pinkstervuur door het hele bisdom verspreid, zoals ook de apostelen destijds bij het eerste Pinksteren, vervult van de Heilige Geest, uittrokken naar alle windstreken om daar het evangelie te verkondigen. Na afloop van de viering in de kathedraal is er voor alle aanwezigen gelegenheid tot het nuttigen van een kopje koffie/thee in de tuin van de kerk.

Mis van Duruflé
Op 31 mei om 11.30 uur is in de kathedraal een feestelijke eucharistieviering bij gelegenheid van het hoogfeest van Pinksteren. Bijzonder aan deze viering is vooral ook de zang. Het mannenkoor ‘Eendracht’ uit Swartbroek brengt dan immers de mis ‘Cum Jubilo’ van Maurice Duruflé ten gehore. Deze zelden uitgevoerde mis is gebaseerd op de aloude Gregoriaanse IXde mis en kent fraaie orgelspelmomenten gelijkend op het Frans Symfonische repertoire. Daarnaast zingt het koor ook bekende werken als ‘Hocc Dies’, ‘Panis Angelicus’ en ‘Avé Maria’. De Kathedrale Schola verzorgt de Gregoriaanse gezangen van deze Pinksterzondag. (tb)

Bron: RKnieuws/Theo Borgermans/(Bron: Bisdom Roermond)
http://www.rorate.com/nws.php?id=54803