UTRECHT (RKnieuws.net) - 22 mei 2009 - Op vrijdag 19 juni viert de Utrechtse binnenstad vanaf 18:00 uur een Kerkennacht. Vanuit 20 locaties, die op loopafstand van elkaar liggen, bieden kerken tot in de late uurtjes een breed programma. Soms zijn dat evenementen die tot het vertrouwde aanbod van de kerken behoren, maar op veel plaatsen worden voor deze gelegenheid bijzondere programma’s georganiseerd. Zo is er een Latijnse H. Mis en zijn er orthodoxe gebedsdiensten, maar er is ook een concert met klankschalen en vrolijke klezmer muziek.

De Kerkennacht wordt georganiseerd door de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK). Het zijn overigens niet alleen kerken die aan de kerkennacht deelnemen. Ook de kapel van de Zuster Augustinessen, de vrijmetselaarsloge, het Graalhuis en het Huis van Sint Jacob zijn in het programma opgenomen. Er is veel uiteenlopende muziek te beluisteren en er wordt veel gedebatteerd. Vorig jaar trok de Kerkennacht zo’n 4000 bezoekers en de organisatie mikt dit jaar op minstens net zoveel bezoekers.

Begin juni wordt een programmafolder verspreid. De meeste van de 85.000 exemplaren worden huis aan huis verspreid in de hele stad Utrecht.

Een paar in het oog springende evenementen zijn:
 Een Taizéviering in de Nicolaïkerk (20:00 u). Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap in Frankrijk die jaarlijks tienduizenden jonge bezoekers trekt. Zij laten zich inspireren door vieringen bij kaarslicht en met veel meditatieve muziek. Deze stijl van vieren is de laatste jaren verspreid over de hele wereld.
 Een publieksdebat tussen Antoine Bodar en Henk Westbroek in de Doopsgezinde kerk aan de Oudegracht (21:30 u). Dit debat gaat over de vraag: ‘de kerk, wat heb je er aan? IKON-presentator Annemiek Schrijver is de gespreksleider.
 Oud-minister Ella Vogelaar houdt in de Domkerk ‘een preek van een leek’ (21:00 u).

Het actuele programma van de Utrechtse Kerkennacht is te vinden op www.kerkennacht.nl. Tijdens de Utrechtse Kerkennacht wordt aandacht gevraagd voor de opvang van Utrechtse zwerfjongeren. Op de meeste plekken zal er informatie beschikbaar zijn over pension Singelzicht en bezoekers van de kerkennacht kunnen geld doneren.

Het weekend waarin de zomer begint, worden er op meer plaatsen in het land Kerkennachten gehouden. In Utrecht op 19 juni; in Rotterdam op 20 juni en in Den Haag op 21 juni. Ook andere plaatsen treffen voorbereidingen. Hiermee lijken Kerkennachten in Nederland, net als in Oostenrijk en Duitsland, een trend te worden.

Bron:RKnieuws.net/Theo Borgermans
http://www.rorate.com/nws.php?id=54762