HAARLEM - Op dinsdagavond 23 juni vindt in de Sint-Josephkerk (Jansstraat 43 Haarlem) een uniek benefietconcert plaats van studenten van de Universiteit van Cambridge. Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop vindt er een deurcollecte plaats ten bate van de orgelrestauratie.

Dit jaar bestaat de Universiteit van Cambridge (Engeland) 800 jaar. Bescheiden begonnen in 1209, behoort zij nu tot de meest vooraanstaande leerinstituten ter wereld. Mede om deze bijzondere gelegenheid to vieren, onderneemt een groep jonge zangers een vierdaagse reis naar Noord-Holland om er te concerteren, m.n. in Amsterdam, Haarlem, Enkhuizen en Heiloo.
 
Zestien zangers, gekozen uit de vermaarde kapelkoren van de colleges Girton en Robinson, zullen optreden o.l.v. Dominic O'Connor Robinson, eertijds zelf orgel student aan Robinson College Chapel. Elke week verzorgen de kapelkoren een volledige evensong en verlenen medewerking aan een aantal andere diensten. Deze diensten hebben wortels in de aloude koor-traditie van de Anglicaanse Kerk; de liturgieën, tegenwoordig nog in gebruik, zijn eeuwenlang vrijwel onveranderd gebleven.

Alle zangers zijn student aan de Universiteit van Cambridge. Hoewel enkelen hopen te promoveren in de muziek, volgt het merendeel andere disciplines, o.a. Engels, aardrijkskunde, theologie, bouwkunde/techniek en natuurwetenschappen. Naast hun academische verplichtingen, repeteren de zangers drie à vier keer per week om een scala van kerkmuziek uit te voeren - van Byrd en Purcell tot Tavener en Rachmaninov.

Elk semester worden de zangers gevraagd om in te vallen bij de meest voorname kerkkoren van Groot-Britannië, waaronder die van de kathedralen Salisbury, Peterborough en Ely.

Naast uitvoeringen in eigen land, worden beide koren minstens één keer per jaar uitgenodigd om te zingen in het buitenland. In 2008 zong Girton Chapel Choir in Slowakije, terwijl Robinson Chapel Choir concerteerde in het zuiden van Spanje.

Hun reis naar Nederland biedt een unieke kans om kennis te maken met de lange koor-traditie van Cambridge en de leden van twee uitmuntende koren, hier voor het eerst samen optredend, te beluisteren.

Bron: http://www.josephorgelhaarlem.nl/index.php?KGID=3&KLang=1&nID=41