MOORDRECHT - 15 mei 2009 - De Stichting Orgelconcerten Moordrecht gaat haar concertserie voor het jaar 2009 starten met een orgelconcert door een jonge organiste, die reeds in enkele jaren een fameuze reputatie heeft weten op te bouwen. Op zaterdag 23 Mei 2009 komt de organiste Susanna Veerman uit Apeldoorn op bezoek in de grote Dorpskerk te Moordrecht.

Deze kerk bezit een mooi historisch orgel uit 1773 van de vlaamse orgelbouwer Louis del Haye uit Antwerpen. Het orgel bezit een grote draagkracht en een heldere, sprankelende klank en is daardoor goed geschikt voor het vertolken van de barokmuziek en tevens geschikt voor grote delen van de romantische orgelliteratuur.
Susanna Veerman werd geboren te Amsterdam in 1975. Haar eerste muzieklessen ontving zij van haar moeder (piano, solfège). Zij studeerde verder koordirectie (muziek) aan de Gnesin Middelbare Muziekschool (1989-1993) in Moskou (Sovjet-Unie) en later aan het Moskouse Conservatorium koordirectie en orgel. In 1997 behaalde zij haar koordirectiediploma in Rusland (Moskou). In 1998 behaalde zij haar praktijkdiploma koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Pasveer. Sinds 1999 is zij cantor en tweede organiste in de R.K. Augustinuskerk te Amsterdam Oud-West, waar zij het Cavaillé-Coll-orgel uit 1881 bespeelt. In februari 2001 studeerde zij af als Uitvoerend Musicus (koordirectie) bij Joop Schets. In 2005 studeerde zij af als organiste (Uitvoerend Musicus) aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Zij is tevens in het bezit van het eerstegraads kerkmuziekdiploma voor cantor en organist (2002).

In 2007 en 2008 werd zij finaliste bij het A.Guilmant en M.Reger orgelconcours te Leeuwarden.
Susanna heeft een zeer uitgebreide concertpraktijk opgebouwd als organiste, dirigente en begeleidster zowel op orgel als op piano. Sinds januari 2005 is zij de vaste begeleidster van het Westerkerkkoor en Bach-orkest (piano/orgel/continuospeelster).
In april 2007 ontving zij de zilveren medaille van de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” vanwege haar verdiensten voor de Franse koor- en orgelmuziek. Met Wim Does vormt zij een vast quatre-mains duo op orgel. Haar specialisatie en liefde ligt vooral bij het Nederlandse en Frans-romantische orgelrepertoire uit de 19e en 20ste eeuw.
In juli 2008 komt haar tweede CD uit bij het label Festivo met Franse orgelwerken, opgenomen op het Cavaillé-Coll-orgel uit 1894 van de Eglise Saint-Antoine des Quinze-Vingts te Parijs.

Het programma bestaat uit een interessante mix van literatuurspel uit barok en romantiek, alsmede enkele mooie koraalbewerkingen.
Het orgelconcert van deze talentvolle organiste wordt gehouden op 23 Mei a.s.
Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is € 6,- voor volwassenen en €. 4,- voor kinderen en CJP-houders. Graag tot ziens !

Bron: http://www.lonradio.nl:80/actueel/view/nieuws/1399/