2 mei 2009 - ‘We hoeven niet te vrezen voor de toekomst van de muziek’, schreef de Amerikaanse 20ste-eeuwse experimentele componist John Cage ooit. Gelukkig voor hem is de toekomst van zijn eigen muziek in ieder geval veiliggesteld: als alles volgens plan gaat, wordt zijn compositie ‘Organ2/ASLSP’ (‘As SLow aS Possible’, ofwel: zo langzaam mogelijk) de komende 631 jaar gespeeld in een oude kerk in het Duitse Halberstadt.

Een groep Cage-adepten en kerkorgelexperts heeft de titel van het stuk letterlijk genomen en is het sinds september 2001 aan het uitvoeren. Tot nu toe zijn er slechts een aantal keren noten veranderd door pijpen aan het speciaal ontworpen, elektrische houten orgel toe te voegen of weg te halen. (Het orgel is nog niet af vanwege geldgebrek, maar bepaalde tonen zijn pas over enkele decennia aan de beurt, dus er nog tijd voor de fondswerving.) Wanneer het monotone, spookachtige geluid overschakelt op een nieuwe noot, trekken hordes bezoekers naar de kerk.

‘Het is eigenlijk een waanzinnig idee’, geeft Rainer Neugebauer toe, de huidige leider van het project. ‘Maar het heeft vele interessante facetten.’ Sommige -bezoekers vragen zich af hoelang het orgel echt blijft -spelen, maar de meeste zijn volgens Neugebauer geïnteresseerd ‘in de -filosofische vraag wat tijd is en welke rol traagheid speelt in een tijd waarin meestal alleen -snelheid telt’. Om een antwoord te vinden op die vraag, zult u naar Halberstadt moeten. Maar haast u! De voorstelling loopt maar tot het jaar 2640.

Bron: Ode Magazine
http://nl.odemagazine.com:80/doc/0116/Trage-klanken/