Het vierde Nationaal Middenkorenfestival vindt plaats op zaterdag 3 oktober 2009 in de Antonius Abt parochie, Scheveningseweg 233 te Den Haag. De opzet van het festival is gewijzigd met een nieuwe indeling volgens leeftijdscategorieën.

Op grond van evaluaties van de eerste drie festivals heeft de organisatie besloten tot aanpassing van de competitie.

Drie categorieën
Allereerst kan er worden deelgenomen aan drie categorieën die de leeftijdsopbouw van de deelnemende koren volgt. De leeftijden van middenkoren lopen namelijk te zeer uiteen om een eerlijk vergelijk tussen de deelnemers mogelijk te maken.

Dynamisch -gemiddelde leeftijd 26-30 jaar
Liturgisch -gemiddelde leeftijd 30-45 jaar
Klassiek -gemiddelde leeftijd vanaf 45 jaar

Deze benamingen zijn bedoeld om een naam te geven aan de betreffende categorie. Zij geven uitdrukkelijk niet een typering van het soort repertoire of karakter van de koren in de betreffende categorie.

Ander prijzensysteem
Ten tweede worden er per categorie eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt aan de hand van het behaalde eigen resultaat van de koren. Het kan daarom zijn dat er meerdere eerste, tweede of derde prijzen vallen in een categorie. Dit heeft als voordeel dat een koor haar progressie kan vergelijken met het voorgaande jaar. Het is nl. niet afhankelijk van de deelname van andere koren.

Datum
Het festival vindt dit jaar voor het eerst plaats op een zaterdag. Dit heeft als voordeel dat de kerk waarin het festival zich afspeelt de gehele dag beschikbaar is.

Jury
Ook krijgt de jury vooraf video/geluidsmateriaal van de deelnamende koren voor zover beschikbaar. Dit helpt de jury om de ontwikkeling van de deelnemende koren te kunnen zien ten opzichte van voorgaande deelnames. Daarmee kunnen zij beter het optreden van de koren in perspectief beoordelen en gerichtere adviezen geven aan de dirigenten.

Het festival start om 10.00 uur en zal om 17.00 uur zijn afgelopen.
Deelname kost 90 euro per koor inschrijvingskosten en 6 euro per deelnemend lid.
Leden van Code-X Music krijgen 25 euro korting op het totaalbedrag.

Bron: CodeMusic
http://www.code-music.nl:80/Default.aspx?tabid=702