Voorschoten - De Laurentiuskerk aan de Leidseweg in Voorschoten is veranderd in een bouwplaats. De de vloer en de achterste kerkbanken bezaaid met onderdelen van het monumentale Mitterreither/V.d. Brinkorgel. Er wordt met vier man gewerkt om de restauratie van het zes meter hoge orgel in juni af te krijgen.

Het inwijdingsconcert is op 27 september. ,,Dan weten we zeker dat het orgel bespeelbaar is. Want het instrument moet eerst een tijdje acclimatiseren'', zegt secretaris Wim Warmerdam.

De meeste kerkgangers hebben het monumentale orgel van de Laurentiuskerk in Voorschoten nog nooit horen spelen. Pas onlangs kwam er geld om het al 45 jaar onbruikbare instrument grondig te restaureren. De restauratie kost alles bij elkaar ruim vier ton. Daarvan is inmiddels 330.000 euro binnen, waarvan ruim twee ton van Monumentenzorg. De nog benodigde 70.000 euro hoopt het kerkbestuur te vergaren door een van de 1068 orgelpijpen 'ter adoptie' aan te bieden.

Bron: Leidsch Dagblad

Link met player:
http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article4472535.ece/Restauratie_orgel_Laurentiuskerk_in_volle_gang