Zaterdag 24 januari - De stemming van een gewoon orgel of normale piano is een compromis. Een deel van de tonen is iets verstemd, zodat je in alle toonsoorten redelijk zuiver kunt spelen.

Het 31-toons orgel doet niet aan compromissen. Er zitten 31 tonen (en dus evenzoveel toetsen) in een octaaf. Daardoor is in iedere toonsoort zuiver te spelen. Het idee kwam in 1692 van Christiaan Huygens, maar Adriaan Fokker zorgde er uiteindelijk in 1950 voor dat het instrument er kwam.

Dat orgel stond sinds 2000 in een opslagruimte te verkommeren. Maar nu wordt het weer gerestaureerd en gemoderniseerd. De inwijding is op 19 april, in de BAM-zaal van het Muziekgebouw. Het zal onder meer gebruikt worden bij workshops voor kinderen. Of zoals de Stichting Huygens-Fokker het zegt: "om hen te laten experimenteren met de schoonheid van microtonale harmonieën".

Volgens de Stichting Huygens-Fokker is de nieuwe aanwinst van het Muziekgebouw aan 't IJ het enige akoestische 31-toons orgel ter wereld. Meer informatie 

Bron: Radio4 Viertakt
http://www.radio4.nl/page/viertaktarchief/2009/1/7465/