Hilversum (Reuters/Van onze redactie) 24 december 2008 - Vooraanstaande Duitse politici in Duitsland zijn van mening dat alleen mensen die kerkbelasting betalen recht hebben om aan de kerstnachtmis deel te nemen.

Mensen die nooit komen
Thomas Volk, lid van de CDU in de deelstaat Baden-Württemberg, neemt het op voor trouwe kerkgangers die in de kerstnacht hun plaats moeten afstaan aan mensen die anders nooit komen. "Ik ben ervoor dat de kerkdiensten op 24 december alleen toegankelijk zijn voor mensen die kerkbelasting betalen", aldus Volk in het Duitse blad Bild.

Liberalen voor
Ook de liberale FDP pleit voor voorrang onder de kerkbezoekers. De voorzitter van de Berlijnse FDP-fractie, Martin Lindner, wil dat kerkleden recht hebben op een zitplaats tijdens de nachtmis. “Trouwe kerkgangers moeten niet de dupe worden en in de kou staan tijdens de nachtmis.” Plaatskaarten zouden volgens Lindner een oplossing zijn om de vaste misbezoekers tegemoet te komen. 

Lutherse bisschop tegen
De voornaamste bisschop van de Evangelische Kerk in Duitsland, Wolfgang Huber, verwerpt het voorstel. "Het idee dat alleen parochieleden een plaats in de kerk in de kerstnacht zouden moeten krijgen is absurd," aldus de lutherse kerkleider in de Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Kerkbelasting
In Duitsland worden de kerkbijdragen geïnd door de staat. Kirchensteuer heet het daar. Wie lid wil zijn van een godsdienstig genootschap moet dat melden aan het departement van financiën van het betreffende bondsland (deelstaat). Het systeem van kerkbelasting heeft ervoor gezorgd dat de Duitse kerken de rijkste ter wereld zijn.

Bron: Katholiek Nederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2008/detail_objectID681793_FJaar2008.html