door Rolf Bosboom

De Zeeuwse Koorschool - vanouds een jongens- en mannenbolwerk - begint een vrouwenschola, een koorgroep van vrouwen die zich toeleggen op gregoriaanse gezangen.

Naam: Evert Wagter
Leeftijd: 48 jaar
Woonplaats: Goes
Beroep: directeur van de Zeeuwse Koorschool, dirigent-organist

Waarom begint de Zeeuwse Koorschool een vrouwenschola?
"Omdat we de koorschool een wat bredere body willen geven. We hebben het gebouw, we hebben de man, we hebben de middelen, dus waarom zouden we geen centrum voor religieuze kwaliteitsmuziek kunnen worden? Dat zijn we eigenlijk al, maar we willen dat verbreden met meerdere groepen die tegen deze doelstelling aanschuren."

Hoe bijzonder is dit?
"Het is om twee redenen bijzonder. De eerste is dat er in Zeeland nog geen vrouwenschola is, nog geen groep vrouwen die zich specifiek met gregoriaanse gezangen bezighouden. In het land zijn die er wel. In mijn vorige baan bij zangkoren Deo Sacrum in Poeldijk, ben ik er zelf een begonnen. Dat koor komt zaterdag in Goes zingen. En het is bijzonder omdat de koorschool 'in vrouwen gaat'. Dat is nog niet eerder vertoond."

Hoe populair is het gregoriaans nu?
"Behoorlijk. Ook buiten de kerk, vanwege het gevoel voor het mystieke, het medidatieve, het algemeen religieuze. Dat spreekt mensen erg aan. Je ziet ook allerlei cd's verschijnen en zelfs in de popmuziek duikt af en toe een flardje gregoriaans op. Het is echt booming business."

Verwacht u veel belangstelling voor de vrouwenschola?
"Nu al hebben twee mensen zich opgegeven, dus ik verwacht dat het wel goed gaat. Ergens in januari houden we een informatiebijeenkomst en daarna hopen we van start te gaan."

Gaat het koor alleen in de katholieke kerk zingen?
"Gregoriaans is gezamenlijk erfgoed, want het is muziek van vóór de reformatie. Ik verwacht dat de wat lichtere protestantse kerken het ook kunnen waarderen. Maar ook buitenkerkelijk willen we actief zijn, niet alleen in Goes maar Zeeland-breed. Aan bijvoorbeeld het Vól-korenfestival in Middelburg zouden we heel goed kunnen meedoen."

Concert vrouwenschola van de zangkoren Deo Sacrum uit Poeldijk, zaterdag 6 december in de rk Maria Magdalenakerk in Goes. Aanvang: 19.00 uur.

Bron: PZC

http://www.pzc.nl/algemeen/cultuur/4146696/Vijf-vragen-over-Gregoriaans.ece
donderdag 04 december 2008