Nieuwe reeks orgelconcerten 2022 van start in de Maria van Jessekerk te Delft

Zondagmiddag 27 maart a.s. om 15.00 uur zal de internationaal bekent staande organist van de Maria van Jessekerk, Petra Veenswijk, de nieuwe reeks orgelconcerten openen. In totaal telt de serie 12 concerten. Het is een serie met vele bekende nationale- en Internationale top organisten.

De serie staat dit jaar in het teken van de Franse componist César Franck (1822- 1890) wiens 200ste geboortejaar dit jaar mondiaal wordt herdacht. De orgelmuziek van César Franck klinkt uitstekend op ons Frans- romantisch getinte orgel van de kerk. Dit historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) wordt door kenners gezien als één van de mooiste romantische orgels van Nederland. Tijdens ieder concert zullen één of meerdere compositie van Franck centraal staan, zodat zijn oeuvre dit jaar vrijwel geheel tot klinken zal worden gebracht.

Op 27 maart a.s. zal Petra Veenswijk, die de Prix d’Excellence aan het Parijse conservatorium behaalde, Franck’s Fantaisie en La, en zijn Prière ten gehore brengen. Deze werken worden afgewisseld met composities van andere Franse componisten zoals Joseph Bonnet, Alexandre Boëly, Charles Tournemire en Jean Langlais. Van deze componisten waren Tournemire en Langlais evenals César Franck verbonden aan de beroemde Parijse kerk de Ste Clotilde. Overigens zal Petra Veenswijk begin april ook een concert op dit orgel van de Ste Clotilde verzorgen.

Tijdens het concert in de Maria van Jessekerk is haar spel op groot beeldscherm te zien. De toegangsprijs is 10 euro, dat kan worden voldaan aan de deur. Kijk voor het volledige programma en serie 2022 op de website: www.veenswijkorgel.nl 

Als het mogelijk is, is er weer koffie/ thee na afloop. Om alvast in de sfeer van de orgelconcerten te komen bekijk dan het YouTube- filmpje; https://youtu.be/8Z1ZiY1abzE  

Petra Veenswijk heeft dit filmpje deze winter opgenomen op het prachtige Maarschalkerweerd- orgel. Te horen en te zien is de Symphonie III van de Franse componist/ organist Charies-M. Widor. Hij was organist van de Parijse St. Sulpice. 

 

 

 

Maria van Jessekerk

Burgwal 20, 2611 GJ Delft

Orgelconcert door Petra Veenswijk

Zondagmiddag 27 maart 2022

Aanvang 15.00 uur (tot ca. 16.00 uur)

Beelden op groot beeldscherm

Toegangsprijs 10 euro

Lees meer op de website; www.veenswijkorgel.nl