HAARLEM - Bij uitgeverij Ascolta te Houten zijn (de) lang verwachte Andriessen-partituren beschikbaar. Het gaat om 27 werken, die voor het eerst worden gepubliceerd. Sommige werken zijn apart te bestellen, andere zijn in een bundel beschikbaar.

HENDRIK ANDRIESSEN

-- Bij uitgeverij Ascolta te Houten zijn de lang verwachte Andriessen-partituren beschikbaar. Het gaat om de volgende 27 werken, die voor het eerst worden gepubliceerd. Sommige werken zijn apart te bestellen, andere zijn in een bundel beschikbaar.

VOCALE MUZIEK

Latijnse Missen

- Missa Splendor Veritatis (SATB a cappella) - Missa pro Defunctis (TTB en orgel) - Missa Sanctus Gregorius Magnus (TTBB en orgel) - Missa In Facie Tribulationis (SATTBB en orgel) - Festum Immaculati Cordis B.M.V. (SATB en koperblazers – alleen proprium) - Festum Immaculati Cordis B.M.V. (idem in een versie met alleen orgel)

Losse uitgaven

- Hymnus Te Joseph Celebrent (SATB en orgel) - Tantum ergo (TTBB a cappella) - Ave Maria (SATB a cappella) - Signum magnum (S solo, SATB en orgel) - Tantum ergo (SATB en orgel) - Libera me (TTBB a cappella) - Adoro te (bariton en orgel) - Vijf Marialiederen (eenstemmige zang en orgel) - Mysteria Gaudiosa (S en A solo, SSAA en orgel) - Mysteria Gaudiosa (versie met T en B solo, TTBB en orgel) - Jesu Redemptor (met piano) - Sacerdos et Pontifex (koor unisono en orgel)

Bundel liederen voor hoge stem en orgel

1. Graduale ‘Speciosus’ 2. Oratio pro amore Dei 3. Sequentia ‘Audi tellus’ 4. Sequentia ‘Trinitas’ 5. Dirigatur 6. Benedictus (voor S, T en orgel)

INSTRUMENTALE MUZIEK

Voor viool en piano

- Mijn eerste vioolstuk - Wolhoeveliedje

Voor cello en piano

- Mijn eerste cellostuk

De volgende partituren verschenen bij Donemus.

-- In het najaar 2019 is de correctie van de 15 orkestwerken van Hendrik Andriessen voltooid. Van het Capriccio (1941) verscheen voor het eerst een gedrukte partituur.

-- In verband met een uitvoering door het Matangikwartet zijn ook Andriessens drie strijkkwartetten Quartetto in stile antico (1957), Il Pensiero (1961) en L’Indifférent (1969) nagekeken, twee daarvan werden in een nieuw jasje gestoken.

-- Een eerste uitgave was er vervolgens van het Adagio (1973) voor 4-handig piano. Dit werk maakte aanvankelijk deel uit van een van de genoemde strijkkwartetten, maar Andriessen heeft het nog vóór de eerste uitgave teruggetrokken en het later voor 4-handig piano bewerkt. Het was een verzoek van zijn vorig jaar overleden dochter Caecilia dit alsnog uit te geven.

-- Nieuwe partituren verschenen van de Variaties op een thema van Couperin (1944) voor fluit, harp en strijkers en van de Chromatische variaties (1970) voor fluit, hobo, viool en cello en strijkers.

Correcties en nieuwe uitgaven zullen worden voortgezet.

Bron: Lourens Stuifbergen; 8 maart 2020