HAARLEM - Lourens Stuijfbergen meldt het volgende met betrekking tot de componisten Hendrik Andriessen, Albert de Klerk en andere Haarlemse componisten Jan Mul (1911-1971) en Jacob Bijster (1902-1958), van wie niet eerder uitgegeven koor- en orgelmuziek verscheen.

 1. In de vijftien door Donemus uitgegeven orkestwerken van Hendrik Andriessen zijn helaas drukfouten blijven staan, enerzijds het gevolg van slordigheden van de kopiist of corrector, anderzijds van een enkele onachtzaamheid door de componist. Intussen zijn zeven werken gecorrigeerd en voorzien van een informatief voorwoord. Het gaat om Symfonie I (1930), Symfonie II (1937), Symfonie III (1946) en Symfonie IV (1954), de Ballet-Suite (1947), de Symfonische Etude (1952) en de Canzone (1971); van het Ricercare (1949) verscheen twee jaar geleden een geheel nieuwe partituur. De resterende orkestwerken worden de komende maanden doorgenomen.
 2. De werkenlijsten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk uit 2015 hebben enkele maanden geleden een update ondergaan. Dit was noodzakelijk vanwege de vele nieuwe uitgaven van de afgelopen jaren. Ook kon nog een enkele compositie worden toegevoegd, terwijl hier en daar de achtergrondinformatie werd aangevuld met nieuwe feiten. De lijsten zijn integraal te raadplegen op de site van de Andriessen/De Klerk Stichting (www.andriessendeklerkstichting.nl of kunnen bij Donemus (www.donemus.nl) zonder kosten integraal worden gedownload.
 3. In oktober 2018 berichtte Lourens Stuifbergen over de uitgave van de Propriumgezangen voor het kerkelijk jaar van Jan Mul. In november kwamen tevens de Propriumgezangen voor liturgische feesten beschikbaar. Deze separate uitgave heeft betrekking op liturgische feesten die na de Liturgievernieuwing van 1969 ofwel vervallen zijn, ofwel voorzien zijn van andere teksten zodat Muls zettingen op althans deze dagen niet meer bruikbaar zijn. Ook deze tweede publicatie is te bestellen bij Liesbeth Mul, telefoon 023-5241345 of via www.janmul.nl. De uitgave kost € 12,= (incl. verzendkosten).
  Met beide uitgaven is nu het integrale propriumoeuvre van Jan Mul toegankelijk. Over de publicaties zullen in het voorjaar 2019 artikelen verschijnen in het ‘Gregoriusblad’ en in ‘Muziek & Liturgie’.
 4. Eveneens is van Jan Mul de Kleine Toccata (Thema met variaties) voor orgel verschenen, die hij in 1939 componeerde. Voor zover we kunnen nagaan is Albert de Klerk de enige geweest die het werk enkele keren vanuit het manuscript heeft gespeeld. De muziek is onderhoudend en technisch niet al te ingewikkeld. Het werk is eveneens te bestellen bij Liesbeth Mul en kost € 12,50 (incl. verzendkosten).
 5. Graag wijst Lourens Stuifbergen op de eerste publicatie van Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146) van de Haarlemse componist Jacob Bijster. Bijster componeerde het sterk neo-barokke werk in 1955 en gaf daarvan zelf de première tijdens een stadsconcert in de Haarlemse Bavokerk. In het voorjaar 2018 werd onverwacht een revisie gevonden uit 1957. Boeijenga Music Publications te Leeuwarden gaf beide versies in één band uit onder redactie van Okke Dijkhuizen en ondergetekende. Over de Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146) verscheen een artikel in het septembernummer van ‘Het Orgel’.
  Op 23 november j.l. is het complete Bijster-archief overgedragen aan het Nederlands Muziek Instituut.
 6. De reeds enkele keren aangekondigde publicatie bij uitgeverij Ascolta is tot mijn spijt nog steeds niet beschikbaar. Het gaat om 26 (hoofdzakelijk vocale) werken van Hendrik Andriessen die nog nooit eerder zijn uitgegeven. Zodra de uitgave een feit is ontvangt u daarvan bericht.
 7. Het bovenstaande gaat uitsluitend over ‘gedrukte’ muziek. Daarom nog een kleine toevoeging over ‘klinkende’ muziek.
  -- Op de onlangs verschenen cd To Mary door het ensemble ‘The Gents’ o.l.v. Annemiek van der Ven staan behalve composities van Palestrina, Sweelinck, Daan Manneke en Wouter van Belle enkele werken van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Van Andriessen is het Salve Regina (1920) opgenomen, De Klerk is vertegenwoordigd met zijn Pater noster (1976) in de mannenkoor-versie uit 1988, en het Domine salvam fac Reginam nostram (1984). De uitvoeringen zijn bijzonder geslaagd, Lourens Stuifbergen beveelt ze graag aan. De cd kan bij www.thegents.nl worden besteld.
  Op de site wordt tevens een concerttoer door Nederland aangekondigd met een programma waarop werken van Andriessen, De Klerk en Mul zullen voorkomen.
  -- Gonny van der Maten maakte op het vorig jaar geplaatste Van Gruisen/Van Oeckelen-orgel in de Oude Kerk te Soest een fraaie cd met behalve werken van Bach, Brahms, Mendelssohn en Boëllmann de Tien Inventionen (1945) van Albert de Klerk. Te bestellen bij www.gonnyvandermaten.nl.
  -- Geerten van de Wetering opent zijn cd 1918 – Organ Music from a new era op het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk te Den Haag met een mooie uitvoering van Fête-Dieu (1918) van Hendrik Andriessen. Andere componisten die op deze interessante cd aan bod komen zijn behalve Buxtehude en Bach Paul Hindemith, Anthon van der Horst, Siegfried Reda en Johann Nepomuk David. Te bestellen bij www.excellent-recordings.nl.
  -- De oudste versie van de bovengenoemde Partite sopra ‘Laudate Dominum’ (Psalm 146) van Jacob Bijster is te beluisteren op een dubbel-cd met orgelwerken van Bijster, gespeeld door Piet van der Steen op het Witte-orgel van de Oude Kerk te Delft. Te bestellen bij info@documuziekproductie.nl.

 Lourens Stuifbergen; 19 januari 2019