Op vrijdag 31 augustus vindt in Maastricht het Symposium Klinkend Erfgoed plaats. Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de vraag welke vernieuwingen nodig zijn om ook een ander en jonger publiek te bereiken. Er worden voorbeelden besproken hoe klinkend erfgoed aan nieuwe waarden, gebruiken en culturen kan worden verbonden.

Carillons, orgels, uurwerken en torenklokken waren ooit innovatieve instrumenten die het publiek eeuwenlang ontroerden en informeerden. Met muziek, met de aanduiding van de tijd en met meldingen over brand, een begrafenis of een huwelijk. Veel van die functies zijn verloren gegaan, waarmee ook de instrumenten zelf dreigen te verdwijnen. Nieuw gebruik en nieuwe vormen van eigendom kunnen het klinkend erfgoed toekomst bieden.

De bijeenkomst vindt plaats als start van het 5-daagse Festival Klinkend Erfgoed in Maastricht van 31 augustus tot en met 5 september, met een groot aantal muzikale en innovatieve onderdelen om iedereen te betrekken bij het klinkend erfgoed. In de stad klinken een rijdend carillon en speciaal gebouwd rijdend orgel, een luidklokkenestafette en draaiorgels in een pop-up museum en klassieke en moderne Euregio-orgelmuziek.

Dit symposium en het festival worden georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV), en de Vlaamse organisaties Het orgel in Vlaanderen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Locatie en kosten
Het symposium vindt plaats in De Bonbonnière te Maastricht. De kosten bedragen €75,00 (studenten € 25,00) inclusief BTW. Informatie hierover ontvangt u bij uw aanmelding.

Voor wie
De vakwereld van het klinkend erfgoed, beleidsmakers cultureel erfgoed, politici, onderzoekers, docenten, musici, bisdommen, PKB, lagere overheden, programmamakers, beiaardiers, organisten en betrokkenen in de toeristenindustrie.

https://cultureelerfgoed.nl/