Utrecht (Van onze verslaggever) 14 september 2008 - Vandaag is in de Janskerk in Utrecht de liturgische muziek van voormalig popvedette Henny Vrienten in première gegaan. Dat gebeurde tijdens een viering van de EUG Oekumenische Studentengemeente Utrecht.

Doe Maar en filmmuziek
Henny Vrienten werd na het opheffen van zijn popgroep Doe Maar in 1984 een gerenommeerd componist van filmmuziek. Enkele jaren geleden zei hij in een interview met Trouw dat hij nog eens liturgische muziek zou willen componeren. Twee pastores van de EUG namen naar aanleiding van dat krantenartikel contact met hem op en verzochten Vrienten de muziek te leveren voor een oecumenische viering. "Dat leek hem wel wat en zo is het gaan rollen", zegt pastoraal werkster Marieke Milder, de motor achter het project.


Een volle Janskerk vandaag

Augustinus
De viering had als titel: Ruimte waar het licht kan komen. In de dienst klonken naast het Kyrie, Psalm 108 en het Gloria onder meer liederen op teksten van Sint Augustinus en van Sint Johannes van het Kruis. "Het was een indrukwekkende viering en de muziek was overweldigend. Heel mooi en verrassend", zei een student. Vrienten kreeg aan het einde een staande ovatie van de 450 aanwezigen. 

Dirigent
De koorleider van vandaag was Hans Leeuwenhage, die ook dirigent is tijdens de missen van het KRO/RKK Mediapastoraat in IJsselstein.

CD en bladmuziek
Vertegenwoordigers van protestantse en katholiek geloofsgemeenschappen ontvingen na afloop van de dienst een CD met daarop de vandaag ten gehore gebrachte muziek. Zij spraken de verwachting uit dat Vrientens muziek binnenkort in honderden Nederlandse kerken te horen zal zijn. CD en bladmuziek zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.