HAARLEM - Op 11 mei 1974 gaf Ton van Eck zijn eerste concert in de eerste serie Zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo. Daarmee was hij tevens de eerste gastorganist in deze serie, want de eerste twee concerten (27 april en 4 mei) waren gegeven door de initiatiefnemer van de Zaterdagmiddagconcerten, de toenmalige titulair-organist van de kathedraal, Bernard Bartelink.

Het openingsconcert van de 41ste serie, op 3 mei aanstaande om 15 uur, betekent niet alleen het 40-jarig jubileum van de serie, maar ook van zijn eerste optreden in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo. Graag wil Ton u uitnodigen om dit dubbele jubileum samen met hem te vieren door na afloop van het concert het glas te heffen in de plebanie van de kathedraal.

Het programma van het concert is gewijd aan orgelwerken rond de Eerste Wereldoorlog.

De Franse componisten Albert Alain en Jacques Ibert, de Belg Paul de Maleingreau en de Engelsman Charles Villiers Stanford (Sonata no. 2 "Eroica") schreven composities ter herdenking van de slachtoffers, terwijl de Belg André Devaere en de Fransen Joseph Boulnois en René Vierne tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Van de die middag gespeelde werken is alleen dat van Ibert eerder in de serie uitgevoerd.

Aanmelding i.v.m. de catering uiterlijk op 30 april per email: concerten@rkbavo.nl.