EINDHOVEN - “April doet wat hij wil”, zo luidt het spreekwoord. Deze maand wil u verrassen, u vergasten op veel muziek waaruit u de nodige inspiratie kunt vinden op weg naar de lente: de passietijd is achter de rug. Deze maand valt op door afwisseling: van Wagner in originele bezetting tot een keur aan Nederlandse componisten waarmee deze maand wordt geopend. Op zaterdag 6 april om 15.00 uur hoort u het Orchestra van Wassenaer onder leiding van Makoto Akatsu. Deze vioolleraar aan het Lemmensinstituut te Leuven leidt ons met zijn historische uitvoering door Nederlandse muziek van onder meer Hellendaal, Lentz, Van Cleef en Van Wassenaer. De Rotterdammer Pieter Hellendaal verhuisde in 1751 naar Engeland omdat zijn carrière in Amsterdam, Leiden en Den Haag moeizaam verliep. Op tienjarige leeftijd werd hij al benoemd tot organist van de Utrechtse Nicolaïkerk en na enkele jaren studeerde hij in Padua bij niemand minder dan Giuseppe Tartini.
Unico Willem Graaf van Wassenaer Obdam was edelman, diplomaat en bestuurder en kwam in heel Europa in contact met de hoogste kringen. Van Wassenaer, geboren in Delden en gestorven in Den Haag, was muzikaal zeer getalenteerd, maar in zijn milieu werd deze bezigheid niet als passend beschouwd. Daarom werden zijn composities aan andere componisten toegeschreven. Pas rond 1990 toonde de musicoloog Albert Dunning onomstotelijk aan dat de zes Concerti Armonici van Van Wassenaers hand waren. Vooraf, heel bijzonder, vanaf 14.25 uur kunt u een Quatre Mains et Deux Pieds-beiaardconcert beluisteren met bewerkingen van composities van eveneens Hellendaal, Van Wassenaer en Van Bree door Arie Abbenes en Rosemarie Seuntiëns. Zij vormen het Astens Beiaard Duo. Deze naam is niet toevallig gekozen. Arie Abbenes was beiaardier van Asten (en Eindhoven!) vanaf 1966, totdat zijn leerling Rosemarie Seuntiëns hem in 2009 daar opvolgde. In hun gezamenlijke concerten streven zij er vooral naar om bestaande composities, die onmogelijk door één beiaardier uitgevoerd kunnen worden, tot klinken te brengen. De bijzondere “sound” van deze bewerkingen sprak menigeen aan, zoals bleek tijdens hun concert in het Festival Oude Muziek 2011 met als thema: Het Concerto Grosso.

Zaterdag 13 april om 15.00 uur
heeft KamerMuziek in de Cathrien een duo voor u in petto: Ralf Pisters op piano en Ruud Huijbregts op harmonium. Dit is met recht een bijzonder concert! “Durch Mittleid wissend, der reine Tor”: de opera Parsifal van Richard Wagner, die normaal door groot symfonie-orkest, koor en vele solisten wordt uitgevoerd, nu in een zeer bijzondere bewerking voor harmonium en piano door August Reinhard.

Op zaterdag 20 april om 15.00 uur, bij KoorMuziek in de Cathrien, verwachten we het kleinkoor Caprice onder leiding van Wolfgang Lange, met Erikjan van der Hel aan het orgel. Zij richten zich op Brahms, Bruckner en Britten. Wolfgang Lange is dirigent van diverse kamerkoren en artistiek leider van het professionele kamerorkest, het bekende Helios Ensemble en staat garant voor een uitvoering op hoog niveau deze zaterdag in de Cathrien.

Zondag 21 april om 17.00 uur is er weer een Evensong in de Cathrien. De Capella Vesperale zingt o.l.v. Ruud Huijbregts, met Gerard Habraken aan het orgel. Gezongen wordt o.a. Magnificat & Nunc Dimittis van Herbert Brewer en het anthem "Who is this who comes?" van Malcolm Archer.

Het laatste concert van april vindt plaats op zaterdag 27 april om 15.00 uur: dan klinkt het majesteuze Catharina-orgel weer in zijn volle pracht. Het orgel wordt bespeeld door Iskander Zalialdinov en Mark Christiaanse. Beiden studeren af aan het conservatorium Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en laten ons horen hoe goed de Nederlandse muziekopleidingen zijn! U hoort werk van Widor, Vierne, Alain en Toebosch.

Tenslotte geef ik u als tip van de maand v.w.b. het Muziekgebouw Eindhoven het optreden van Arthur Japin & Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar piano op donderdag 11 april om 20.15 uur. Arthur Japin, een van Nederlands bekendste schrijvers, schrijft goed gedocumenteerde romans met een historisch gegeven. In Muziekgebouw Eindhoven gaat hij nader in op balletdanser Vaslav Nijinski en diens liefdes en relaties. De muziek die erop volgt bestaat voornamelijk uit balletten voor Ballets Russes, waarin Nijinski heeft gedanst. En dan nog een verrassing: Japin speelt de linkerhandpartij van een van Stravinsky’s gemakkelijke stukken. Dit is uniek! Kleine Zaal | Normaal tarief: € 17,50 | € 15,50 | € 13,50 | plus € 2,50 voor pauzedrankje.

Tot ziens in de Cathrien!
Gerrit Kroesen, Vice-voorzitter Stichting Collegium Musicum Eindhoven