DEN HAAG - Het Haags Orgel Kontakt is een samenwerkingsverband van cultuuraanbieders die zich bezighouden met het organiseren van orgelconcerten in de Haagse binnenstad.
De locaties waar deze concerten gegeven worden zijn:
Grote, of St Jacobskerk ( Internationaal Orgel Festival Grote Kerk Den Haag), Lutherse Kerk (Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk), Kloosterkerk (Kunstcentrum Kloosterkerk), Sint Jacobuskerk (Commissie Concerten St. Jacobuskerk) Gotische Zaal van de Raad van State (Stichting Muziek in de Gotische Zaal).

Buiten deze vaste locaties worden er ook regelmatig zogenaamde ‘Thema concerten’ georganiseerd op ander belangwekkende orgels, zoals die van de Oudkatholieke Kerk en Waalse Kerk, maar ook in de Houtrustkerk en Bethlehemkerk.

In de afgelopen 40 jaar hebben veel binnen-en buitenlandse organisten van naam geconcerteerd op de orgels van deze locaties.
Het 40 jarig jubileum wordt gevierd met o.a. een Jubileummiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur in de Nieuwe Kerk aan het Spui, met een gevarieerd programma met orgelbespelingen, afgewisseld door officiële momenten, presentaties en demonstraties (o.a. door een orgelmaker) Ook zullen er (orgel)boeken (w.o. de jubileumcompositie) en CD’s te koop zijn.
De orgelbespelingen worden verzorgt door alle bij het HOK aangesloten organisten:
Aart Bergwerff (Lutherse Kerk/Grote Kerk Breda), Ben van Oosten (Grote Kerk), Geerten van de Wetering (Kloosterkerk), Jos Laus (St. Jacobuskerk) en Jos van der Kooy (Gotische Zaal, Westerkerk Amsterdam en stadsorganist van Haarlem)
De jubileummiddag wordt afgesloten met een slotconcert om 17.00 uur door de HOK organisten op het beroemde Bätz orgel in de Lutherse Kerk o.a. met de eerste uitvoering van de, door Johann Th. Lemckert speciaal voor dit jubileum gecomponeerde, 'Haagse Gildebroeders Suite voor orgel’.
De jubileummiddag op 13 april in de Nieuwe Kerk begint om 13.00 uur en eindigt om ca 16.00 uur, waarna verder wordt gegaan met het slotconcert in de Lutherse Kerk.
Aanvang: 17.00 uur.
De toegang voor de gehele middag is € 10,- incl. uitgebreid programmaboekje en consumptie. Toegang alleen voor het slotconcert is € 5,- / Jongeren tot 16 jaar gratis.
Raadpleeg voor inlichtingen en programma: www.haagsorgelkontakt.nl en de HOK folder.