HAARLEM - Afscheid van Bernard Bartelink als concertorganist bij openingsconcert 40ste serie Zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo te Haarlem op 13 april 2013, 15 uur. Het openingsconcert van de 40ste serie Zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem op 13 april 2013 om 15 uur zal worden gegeven door de initiatiefnemer van de serie, Bernard Bartelink, die daarmee tevens zijn decennialange carrière als concertorganist zal afsluiten. Bartelink gaf niet alleen talloze concerten in binnen- en buitenland, maar beschikte tevens over een enorm repertoire waarvan hij veel werken paraat had.

 

 

Op 27 april 1974 gaf Bernard Bartelink het eerste Zaterdagmiddagconcert op het Willibrordusorgel van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem waar hij kort tevoren tot titulairorganist was benoemd. Zijn initiatief betekende de start van de grootste particuliere orgelserie in ons land tot dan toe met 20 - 23 concerten per seizoen, waarvan hij zelf minimaal 5 à 6 voor zijn rekening nam, een enorme prestatie.
Mede dankzij het Willibrordusorgel bleken de Zaterdagmiddagconcerten een aangewezen podium voor orgelmuziek uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.
Het leek de huidige organisatoren dan ook passend om Bernard Bartelink voor het verzorgen van het openingsconcert van deze jubileumserie uit te nodigen.
Bij het aanvaarden van de uitnodiging kondigde deze nestor van de Nederlandse organisten aan dat hij met dat concert afscheid zal nemen van het concertpodium.
Op het programma heeft de concertgever werken van Haarlemse componisten geplaatst (o.a. Andriessen, De Klerk, Van Westering, Valkestijn).
De toegang is gratis, wel wordt er bij de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Evenement : Orgelconcert (openingsconcert 40ste serie Zaterdagmiddagconcerten)
(Afscheid Bernard Bartelink als concertorganist)
Solist : Bernard Bartelink
Locatie : Kathedrale Basiliek Sint-Bavo, Leidsevaart, 2014 HE Haarlem
Datum en tijd : zaterdag 13 april 2013, 15 uur
Duur : één uur
Programma : werken van Haarlemse componisten (Andriessen, Bartelink, De Klerk, Van Westering, Valkestijn).
Toegang : gratis (vrijwillige bijdrage bij de uitgang)

postbank 2715042 t.n.v. Stichting Kathedrale Basiliek te Haarlem
bankrekening 23.08.90.644 t.n.v. Penningmeester Stichting Kathedrale Basiliek te Heemstede

STICHTING Willibrordusorgel, Haarlem
Projectgroep Zaterdagmiddagconcerten
secr. Leidsevaart 146
2014 HE Haarlem
tel. 070-3839842
fax 070-3850256
e-mail: concerten@rkbavo.nl

Bron: Persbericht; 1 februari 2013