BERGEN OP ZOOM - Op 23 en 24 februari 2013 vindt in Bergen op Zoom het Brabants Koor- en Orgelfestival plaats. Op zaterdag opent het festival met het geven van diverse openbare workshops voor amateur toetsenisten (orgel, piano, klavecimbel, keyboard, etc). Onder leiding van professionele docenten kunnen zij de mogelijkheden van verschillende van de mooie kerkorgels in Bergen op Zoom uitproberen. ’s Avonds wordt door professionele organisten in de Gertrudiskerk het werk van de Franse componist Jean Guillou “La Révolte des Orgues” uitgevoerd, een werk voor maar liefst negen(!) orgels en slagwerk. Ook bestaat de mogelijkheid voor workshopdeelnemers om in dit concert op te treden. Het festival wordt zondag afgesloten met een groot concert voor koor en orgel(s).

Een speciaal gevormd festivalkoor zal de mogelijkheden van de combinatie van koor en orgel laten horen in werken uit verschillende stijlperioden. Naast delen uit Cantate 29 van Bach en delen uit het Requiem van Mozart wordt het werk “Laudate Dominum” van de uit Breda afkomstige componist Daan Manneke uitgevoerd voor gemengd koor, mannenkoor, kamerkoor en kinderkoor in een bewerking voor vier orgels. Alle concerten staan onder leiding van de Belgische dirigent Kurt Bikkembergs. De workshops zijn gratis toegankelijk voor publiek evenals de concerten.

Koorplein nodigt Brabantse toetsenisten die de mogelijkheden van het orgel willen ontdekken of hun repertoirekennis willen uitbreiden, uit zich in te schrijven voor de workshops. Ook mensen die eens willen ervaren hoe het is om op een orgel te spelen zijn welkom. Daarnaast worden ook amateur koorzangers uit Brabant voor het festivalkoor gevraagd. U kunt zich tot 1 februari opgeven bij Tom Suters, tel 06-54974744 of tom.suters@onsnet.nu of u kunt een inschrijfformulier downloaden via www.koorplein.nl

Bron: Nieuwsbrief NSGV Bisdom Den Bosch; december 2012