AMSTERDAM - Muziek Centrum Nederland (MCN) zal vanaf 2013 zijn rijkssubsidie verliezen, zo heeft het kabinet vorig jaar besloten. Hierdoor zal onze organisatie per 1 januari 2013 ophouden te bestaan.

Voor alle 52 MCN-medewerkers volgt eind dit jaar ontslag. Tot die tijd wordt er nog hard gewerkt aan lopende projecten en activiteiten in 2012. 

Activiteiten voortzetten

MCN zet alles op alles om activiteiten voort te laten bestaan. De eerste resultaten zijn er inmiddels:

  • De unieke collecties van het Muziek Informatie Centrum worden vanaf 1 juli 2012 beheerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
  • UvA Bijzondere Collecties gaat nauw samenwerken met de stichting Vrienden van het Jazz Archief (de nieuwe eigenaar van de jazzcollectie) en de stichting Gaudeamus Muziekweek (de nieuwe eigenaar van de Gaudeamus collectie). De Donemus-collectie en de popcollectie gaan direct in eigendom over naar de UvA.
  • Donemus, de uitgeverij van MCN, bereidt zich voor om per 2013 zelfstandig door te gaan.
  • Onder de naam Dutch Performing Arts wordt een deel van de internationale promotie-activiteiten van MCN overgenomen door Promotie Podiumkunsten. Dat betekent dat de kans groot is dat succesvolle evenementen als de Dag van de Klassieke Muziek, de Dutch Jazz & World Meeting en de Dutch Classical Music Meeting in de toekomst een vervolg gaan krijgen.
  • De Pop Media Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens Noorderslag Eurosonic, wordt overgenomen door Hogeschool InHolland.
  • De Muziekencyclopedie, met duizenden biografieën en discografieën van Nederlandse groepen en muzikanten, krijgt een plek bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
  • De kans is groot dat de VPRO/Boy Edgar Prijs - de belangrijkste jazzprijs in Nederland - behouden blijft.
  • Onder de naam Dutch electro-acoustic resources, repertoire and reflection (Dearrr) is een nieuwe stichting opgericht ten behoeve van de documentatie, heruitvoerbaarheid en toegankelijkheid van elektro-akoestische muziek.

Of en in welke vorm andere MCN-activiteiten na 2012 doorgaan, is uiterst onzeker. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding hiervan, stuur dan een e-mail naar info@mcn.nl.