EINDHOVEN - Zoals u van ons mag verwachten, brengt Muziek in de Cathrien u ook deze maand elke zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur in onze mooie Catharinakerk aansprekende concerten, waarvan een tweetal met kerstmuziek. Geniet in alle rust van een uur prachtige klassieke muziek van het hoogste niveau.

Op zaterdag 1 december 15.00 uur hoort u Muziek in de Cathrien met ons eigen COLLEGIUM MUSICUM CATHARINA o.l.v. Ruud Huijbregts in een uitvoering van Adventscantates uit de ‘Harmonische Gottesdienst’ van Telemann, gepubliceerd in 1726. De eerste complete serie cantates was bedoeld voor gebruik gedurende het liturgisch jaar. De bezetting van deze cantates bestaat uit zangstem, een solo-instrument en een basso continuo. Deze cantates, oorspronkelijk bestemd voor de eredienst thuis of in de kerk, zullen u zeker aanspreken vanwege de melodieuze opzet, het geraffineerd gebruik van het contrapunt en de instrumentale virtuositeit. Klaartje van Veldhoven neemt de sopraanpartij voor haar rekening.

Vanaf 14.25 uur brengt de stadsbeiaardier, Rosemarie Seuntiëns u in de juiste sfeer met haar sprankelende beiaardspel.

Op zaterdag 8 december 15.00 uur is de jeugd aan de beurt in KamerMuziek in de Cathrien. U hoort jonge getalenteerde leerlingen van de CKE muziekschool. Een van de doelstellingen van Muziek in de Cathrien is te speuren naar jong talent en de jeugd te stimuleren in het maken van muziek op niveau. Dit concert is daarvan een boeiend voorbeeld. Geniet van muziek van Bartok, Tsjaikovsky, Crépin, Dancla en Goorhuis, gespeeld op viool, piano, saxofoon, zang en harp, en bewonder het enthousiasme van de aanstormende generatie.

Zaterdag 15 december 15.00 uur treden de Vocale  Ensembles  PHOENIX EN SYRINX o.l.v. Ton van Weem op in Koormuziek in de Cathrien, met de bekende Ceremony of Carols van Benjamin Britten en werken van Tavener en Lauridsen. Medewerking aan dit concert in de kerstsfeer verlenen Inge Freimout-Hei, harp en Patricia Heesakkers, sopraan.

Zaterdag 22 december 15.00 uur zal Jan Verschueren (1962) het maandelijkse orgelconcert verzorgen met muziek van o.a. Maessen, Widor, Vierne en Franck. Jan Verschuren is vaste bespeler van vier orgels in Nederland: het Pels & van Leeuwen orgel van de TU in Eindhoven, het Flentrop orgel van de Universiteit Leiden, het Maarschalkerweerd orgel en het De Wit orgel in de Hartebrugkerk, eveneens in Leiden.

De Evensong vindt plaats op maandag 24 december om 15.00 uur in de traditie van het Festival van Lessons & Carols met de Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts, Gerard Habraken, orgel. Met deze feestelijke Evensong wordt in de Cathrien Kerstmis 2012 ingeleid met koor-, orgelmuziek en samenzang.

Het slotconcert van dit jaar, Kerstmuziek in de Cathrien, vindt plaats op eerste kerstdag, dinsdag 25 december om 15.00 uur. Voor u treedt voor de tweede keer deze maand het COLLEGIUM MUSICUM CATHARINA op. Ditmaal met Nederlandse kerstmuziek van o.a. Sweelinck en Hollanders. Witte (?) kerst op zijn Nederlands dus! Kaarten voor dit speciale concert zijn voor aanvang van het concert in de kerk verkrijgbaar à 15 euro. Kortingsregeling voor donateurs.

Tenslotte onze tip van de maand voor een bijzonder concert van het Muziekgebouw. Op woensdag 19 december en op donderdag 20 december om 20.15 uur treedt in de Catharinakerk Karin Bloemen op, samen met het Nederlands Kamerkoor. U hoort Kerstmuziek van o.a. Mendelssohn, Lauridsen en Britten, Engelse Christmas Carols van o.a. Stevie Wonder en Leonard Cohen, Poulencs Quatre Motets pour le temps de Noël en kerstmedley sing along! (Normaal tarief: € 29,00 plus € 2,50 voor pauzedrankje).
Het Nederlands Kamerkoor bestaat in 2012 75 jaar en viert dat tijdens dit kerstconcert met één van de grootste diva’s die ons land rijk is:Karin Bloemen. In de schitterende akoestiek en ambiance van de Catharinakerk brengt Bloemen het klassieke verhaal van Driekoningen met één van de beste koren ter wereld.
Henk Kooiker, bestuurslid Collegium Musicum Eindhoven