EINDHOVEN - De maand november wordt op zaterdag 3 november, daags na Allerzielen, muzikaal ingezet met een bijpassend thema. Na het beroemde Requiem van Duruflé in onze oktoberserie klinkt nu – voor het eerst in Nederland! – Brahms’ Ein Deutsches Requiem, in de bewerking van Joachim Linckelmann. Brahms wijkt in zijn Requiem af van de traditionele teksten uit de dodenmis. De nadruk wordt niet gelegd op het afschrikwekkende van de dood, maar op de troostrijke gedachten, ontleend aan bijbelteksten. Zowel door de tekstkeuze als door de muzikale uitwerking worden we meegenomen in een optimistisch perspectief. Het Collegium Vocale Eindhoven en het Collegium Musicum Catharina staan garant voor een stijlzuivere uitvoering van dit unieke en indrukwekkende concert, dat om 14.00 begint en vijf kwartier zal duren. De beiaardbespeling vangt aan om 13.25 uur. Op zaterdag 10 november hoort u in de reeks KamerMuziek in de Cathrien een concert van het gitaarduo David van Ooijen en Paul Pleijsier. Zij spelen op vroeg-romantische gitaren twee strijkkwartetten (Opus 2) van Joseph Haydn in een bewerking van François de Fossa, die een beroemde Franse speler en componist was van gitaarmuziek. Verder wordt u verrast door het eerste deel uit de bekende London Symphony (Haydn laatste!) in een bewerking van Ferdinando Carulli. Deze Italiaan was een productief componist en schreef als eerste voor gitaar een complete leermethode die nog steeds gebruikt wordt. Kortom, u hoort deze middag klassiek gitaar op niveau.

Zaterdag 17 november treedt de Eindhovense Oratorium Vereniging aan, met 80 leden een van de grotere koren in de regio. Zij brengen een gevarieerde keuze uit hun 19e- en 20e -eeuws repertoire: muziek van Mendelssohn (delen uit oratorium Elias), Bruckner (Ave Maria), Fauré (Cantique de Jean Racine), Rutter (Requiem), Thompson en Hendrik Andriessen (Te Deum). Het koor wordt gedirigeerd door Geert Broeksteeg en aan het orgel begeleid door Gerard Habraken.
De Evensong in de Cathrien kunt u bijwonen op  zondag 18 november om 17.00 uur. De voorganger is Pastor Jeroen de Wit. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts m.m.v. Gerard Habraken, orgel. Het Magnificat en Nunc dimittis zijn van John Ireland, het anthem I will praise thee is een compositie uit 2010 van de Eindhovenaar Fred Vonk.

Op zaterdag 24 november hoort u bij OrgelMuziek in de Cathrien door omstandigheden niet het spel van de aangekondigde Gemma Coebergh. Zij wordt vervangen door Wouter van Belle, organist van de  St.Catharinakathedraal te Utrecht en in die hoedanigheid ook de vaste begeleider van het kathedrale koor Utrecht. Wouter van Belle speelt – passend in ons jaarthema van Nederlandse muziek – karakteristiek werk van Hendrik Andriessen en van drie van diens leerlingen die ook elkaars boezemvrienden waren: Albert de Klerk, Herman Strategier en Jan Mul. De laatstgenoemde is als componist bekend geworden vanwege zijn muziek bij de oer-Nederlandse film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra.

Tenslotte de tip van de maand. Op zaterdagavond 24 november om 20.15 uur in het Muziekgebouw Eindhoven kunt u het verjaardagsfeestje van i MUSICI di ROMA meebeleven. Hét kamerorkest uit Rome bestaat namelijk dit jaar 60 jaar. Reden te meer om de barokke “soundtrack” De Vierjaargetijden, die mede door toedoen van i Musici een wereldhit werd, in Eindhoven te komen spelen. U hoort ook werk van o.a. Nino Rota en Ennio Morricone, beiden zeer invloedrijke componisten van hun  generatie, met name op het gebied van filmmuziek. Tarief: € 31,00 | € 27,50 | € 22,50 | € 18,50 | plus € 2,50 voor pauzedrankje

Peter van Overbruggen, bestuurslid Collegium Musicum Eindhoven