UTRECHT - Op zaterdag 6 oktober om 13.30u vindt een concert plaats met werken van Herman Strategier - ter gelegenheid van de KDOV jaarvergadering - door Cantemus Domino o.l.v. Frank Zielhorst en Paul van der Woude, orgel in de St. Augustinuskerk te Utrecht. Toegang gratis!

PROGRAMMA
1. Ritornello Capriccioso (1944)

2. Uit Missa Sine Nomine II: (1962)
- Kyrie
- Gloria

3. Uit Thirty short Inventions: (1962)
- nr. 12 in cis
- nr. 8 in B

4. Salve Regina (1939)

5. Uit Thirty short Inventions:
- nr. 2 in a
- nr. 3 in A

6. Uit Missa Sine Nomine II:
- Agnus Dei

7. Voluntary for a Cathedral Organ (1975)
- Prelude
- Molto tranquillo
- Toccata

Cantemus Domino o.l.v. Frank Zielhorst
Paul van der Woude - Orgel

- Ritornello Capriccioso uit 1944 is geschreven voor Albert en Lies de Klerk – Swarte. Herman Strategier en zijn gezin waren vanwege oorlogsgeweld uit Arnhem vertrokken en verbleven in die jaren in Haarlem.

- De Missa Sine Nomine II is postuum uitgegeven in 2003 door Annie Bank.
Deze compositie, uit 1962, is geschreven voor 4-stemmig koor, 4 blazers (2 Trompetten en 2 Trombones) en orgel ter gelegenheid van een 25 jarig priesterfeest.
Een copy van een handgeschreven partituur (niet van Strategier) had ik in bezit sinds 1995.
Deze heb ik netjes overgezet in een computermuziekprogramma en daarbij een eigen orgelpartij geschreven om de zelfstandige partijen en melodieën van de blazers mee te spelen.
Toen het idee ontstond van de NSGV om in 2003 deze mis uit te geven, kon dit niet vanwege het ontbreken van de handgeschreven partituur van Strategier. Nico Schrama (schoonzoon van Strategier) wist niets van deze mis en had geen handschrift in bezit.
Na veel speur- en zoekwerk in diverse Utrechtse kerken en navraag bij verschillende personen heb ik het manuscript kunnen vinden in een laatje onder in een kast van de St. Josephkerk – Utrecht. Toen werd het sein voor uitgave op groen gezet. Deze uitgave bevat eveneens mijn orgelpartij indien men deze mis, zoals vanmiddag, wil uitvoeren zonder blazers.

- Thirty short Inventions zijn korte manuaalstukken, gecomponeerd in 1962 en uitgegeven bij de Amerikaanse uitgeverij McLaughlin & Reilly Boston.  (Helaas niet meer te verkrijgen)

-  Het Salve Regina is de laatste van de vier Maria antifonen voor gemengd koor en orgel. De orgelpartij is in alle vier antifonen een trio.

- Voluntary for a Cathedral Organ is geschreven in opdracht van Maarten Vente i.v.m. de tot standkoming van de restauratie van het Domorgel te Utrecht in 1975. Het werk is opgedragen aan Stoffel van Viegen, toendertijd Domorganist.
Het werk kenmerkt zich o.a. door het gebruik van de octotonische toonladdder.

Verdere info op o.a.:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Strategier
http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Herman+Strategier