DEN BOSCH - De Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert haar jaarlijkse Academiedag op maandag 1 oktober 2012 in de Mariënburg aan de St. Janssingel 92 in Den Bosch.

Ontvangst vanaf 10.00u met koffie/thee
10.30u-12.20u ochtendsessie
12.30u lunch
13.30u-15.20u middagsessie
15.30u koffie/thee ter afsluiting

Liturgische spiritualiteit: Gregoriaans zingen
Op deze academiedag wordt de verhouding tussen Gregoriaans zingen en liturgische spiritualiteit verkend. Is Gregoriaans in wezen altijd liturgisch? En heeft dat een invloed op de houding bij het zingen? Deze twee vragen zullen ons in de ochtend bezig houden, wanneer een spirituele houding bij het Gregoriaans zingen wordt verkend door middel van monastieke bronnen, vooral de Regel van de heilige Benedictus.

Daarnaast is het interessant, welke liturgische plekken er zijn voor het Gregoriaans. Biedt de liturgie ruimte waarin het Gregoriaans kan klinken? En welke liturgische en theologische begrippen kunnen behulpzaam zijn? In de middag zullen we vanuit de liturgische beweging en de benedictijnse traditie dit soort begrippen verkennen en de relatie gregoriaans en liturgie opnieuw aan de orde stellen.

Dr. Thomas Quartier (1972) doceert Rituele en Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij deed onderzoek naar rituelen rondom de dood en uitvaartliturgie. Vorig jaar verscheen daarover: "Die Grenze des Todes. Ritualisierte Religiosität im Umgang mit den Toten" (Münster 2011) en eerder "Bridging the Gaps. An Empirical Study of Catholic Funeral Rites" (Münster 2007). Tevens publiceert hij over ritueel en cultuur. Op dit moment onderzoekt hij de benedictijnse wortels van de Liturgische Spiritualiteit. Binnenkort verschijnt bij de Abdij van Berne: "Liturgische Spiritualiteit - Benedictijnse Impulsen"

Bron: Amici Cantus Gregoriani; 26 september 2012
http://www.acg.nu/nieuws/bericht/2012/09/academiedag-amici-cantus-gregoriani.html