EINDHOVEN - Onze concertserie in oktober start op zaterdag 6 oktober om 15.00 uur met een muzikaal portret van de Engelse componist John Stanley (1712 – 1786). De in Londen geboren Stanley was door een ongeluk op tweejarige leeftijd praktisch blind geworden. Desondanks ontwikkelde hij zich tot een briljant organist en klavecinist. Tevens was hij een uitstekend violist. Op zijn veertiende werd hij benoemd tot organist van St Andrew’s . Vanaf 1734 speelde hij ook orgel en klavecimbel in de Temple Church, waar zijn vertolkingen de aandacht trokken van vele bekende en minder bekende musici. Onder hen Händel die de kerk regelmatig bezocht om naar Stanley te luisteren. Ruud Huijbregts en zijn Collegium Catharina Eindhoven brengen orgelwerken, cantates, sonates en concerti voor orgel en strijkers van deze componist ten gehore. Op 13 oktober om 15.00 uur is het de beurt aan Runa ’t Hart (viool) en Bert ’t Hart (orgel, klavecimbel , piano en harmonium). Dochter Runa en vader Bert spelen muziek uit de barok ( Bach, Handel) en de romantiek ( Liszt, Boellmann, Brahms en Rheinberger). Runa ’t Hart (1992) is een getalenteerde violiste met nu al een uitgebreid curriculum vitae. Ze heeft deelgenomen aan de Jong-Talentenklas van het Conservatorium van Amsterdam.

Op 20 oktober om 15.00 uur wordt het Requiem van Maurice Duruflé (1902 – 1986) uitgevoerd door het Brabantkoor onder leiding van Ad Broeksteeg, met medewerking van Rob Nederlof (orgel), Robert Muuse (bariton) en Florieke Beelen (mezzo-sopraan). Duruflé, Frans organist en componist, schreef het werk in 1947 ter nagedachtenis aan zijn vader. Het heeft de gregoriaanse dodenmis als uitgangspunt. Het werk telt negen delen, waarbij opvalt dat het beroemdste deel van de dodenmis, het aangrijpende Dies Irae, ontbreekt. In plaats daarvan zijn andere, gevoelige stukken uit de begrafenisdienst opgenomen: Pie Jesu, Libera me, In Paradisum.

De Evensongs kunt u bijwonen op zondag 21 oktober om 17.00 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp m.m.v. Gerard Habraken, orgel.

Op de laatste zaterdag van de maand, 27 oktober om 15.00 uur, bespeelt Jan Hage het orgel in dit programma met werk van Franck, Duruflé, Widor en Bach.Jan Hage is de opvolger van Jan Jansen als organist van de Dom in Utrecht. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio-, tv- en cd-opnamen. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek.Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles.

Graag wijs ik u nu al op het concert van 3 november, Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms, door het Collegium Vocale Eindhoven en het Collegium Musicum Catharina onder leiding van Ruud Huijbregts. Dit concert heeft een afwijkend aanvangstijdstip: 14.00 uur, in verband met muzikale verplichtingen van een groot aantal van de deelnemende musici later op de dag elders in het land. De beiaardbespeling begint daarom ook al om 13.25 uur.

Tenslotte de tip van de maand van het Muziekgebouw Eindhoven. Op maandag 8 oktober om 20.15 uur treden het Concerto Copenhagen & het Lets Radiokoor op o.l.v. de dirigenten Lars Mortensen en Sigvards Klava m.m.v. Sophie Daneman, sopraan en Caitlin Hulcup, mezzosopraan. U kunt genieten van een Italiaanse Barokavond met muziek van Antonio Vivaldi: Speels, melodieus, stuwend, spannend en ontroerend. Concerto Copenhagen weet volgens The Guardian met ‘exuberant and beautiful playing’ elke keer de juiste snaar te raken. Normaal tarief: € 29,00 | € 26,00 | € 20,50 | € 17,00 | plus € 2,50 voor pauzedrankje.

Bert Ramakers, voorzitter