DEN BOSCH (RKnieuws.net) - Op 14 maart van dit jaar overleed priester-musicus Maurice Pirenne uit Rosmalen. Zaterdag 29 november aanstaande zou hij tachtig jaar zijn geworden. Bij testament heeft Maurice Pirenne de ‘stichting Maurice Pirenne’ opgericht. De stichting heeft onder andere als doelstelling het leven en werk van Pirenne blijvend onder de aandacht te houden. Zij zal dit doen door uitvoeringen van zijn composities te stimuleren, zowel in concerten als in de liturgie.

De stichting organiseert daartoe zelf concerten, maar kan ook een financiële bijdrage leveren aan het uitvoeren van composities van Maurice Pirenne. Daarnaast laat de stichting zijn nog niet uitgegeven composities in druk verschijnen. De stichting zal tevens bijdragen aan de muziek in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch door financiële ondersteuning, en beheert het archief van de priester-musicus, waaronder zijn composities en preken.

De Stichting treedt voor het eerst naar buiten met een concert door de Schola Cantorum “Die Sangeren Onser Liever Vrouwen” van de kathedrale basiliek van Sint-Jan onder leiding van Jeroen Felix. Organist is Véronique van den Engh. De Schola zingt werken van Maurice Pirenne, waaronder delen uit de Sint-Jansmis die Pirenne schreef voor het 450-jarig bestaan van het bisdom in 2009. Inmiddels zijn door koren uit het bisdom al een kleine 10.000 exemplaren van deze mis besteld, waarmee de doelstelling van bisdom en componist bereikt wordt dat de mis volgend jaar in het gehele bisdom te horen zal zijn.

Tevens staat de Sint-Jansmis geprogrammeerd voor een viering in de St. Pieter te Rome op de bedevaartsreis van het bisdom naar de eeuwige stad volgend jaar oktober.

Verder zullen composities ten gehore worden gebracht van Floris van der Putt (een leraar van Maurice), Mark van Platen (een leerling) en Mathieu Dijker (studievriend). Het concert begint zaterdagmiddag 29 november om 16:00 uur in de kathedraal. De toegang is gratis. Om koren, dirigenten, organisten en overige belangstellenden gemakkelijk toegang te verschaffen tot de muziek van Pirenne, is er een flyer met informatie ontwikkeld, alsmede een uitgebreide website www.stichtingmauricepirenne.nl waar het leven en de werken van de priester-musicus staan beschreven en waar staat hoe en waar partituren of cd’s besteld kunnen worden.

Geplaatst door Theo Borgermans op zondag 16 november 2008 om 00:05u (Bron: Bisdom Den Bosch)

http://www.rorate.com/nws.php?id=50446