ROTTERDAM - RODA, oftewel de ROtterdamse orgelDAgen voert u van 8 tot en met 14 oktober mee naar Venetië! Het festival biedt een week lang bijzondere concerten en optredens rondom het thema VENEZIA!, met een hoofdrol voor de ‘koning der muziekinstrumenten’, het orgel. Het programma is geheel gewijd aan vier eeuwen muziek uit deze waterstad: van muziek die klonk tijdens het avondgebed in de San Marco en aan het hof in de 18de eeuw tot Venetiaanse kamermuziek die werd uitgevoerd in de salons van de 19de eeuw.


Speciale aandacht is er voor misschien wel de bekendste Venetiaan uit de geschiedenis: Antonio Vivaldi (1678-1741). Zijn twaalf vioolconcerten opus 3 L’estro Armonico werden driehonderd jaar geleden in Amsterdam uitgegeven door Estienne Roger. Tijdens het festival klinken ze als transcripties voor 1, 2, en 4 orgels, net als vele van zijn andere beroemde werken.

Één van de hoogtepunten tijdens het festival is de Quatro Concerti di Venezia, waarbij u op één dag vier eeuwen Venetiaanse muziek te horen krijgt. De dag begint met Händel in Venetië, waarbij onder andere Händels Concerti Grossi worden uitgevoerd door Leo van Doeselaar en Geert Bierling op koororgel en kamerorgel samen met vier hoornisten. In de hierop volgende Matinee in het Teatro La Fenice wekken twee operastemmen in combinatie met piano en drukwindharmonium het 19de eeuwse Venetiaanse operatheater ‘La Fenice’ tot leven. Rossini’s ouverture L’Italiana in Algeri uitgevoerd op het deftige Bätz/Witte orgel van de Pelgrimvaderskerk zal menig hart sneller doen kloppen. 

Tijdens het derde concert brengt Bernard Foccroulle onder meer werk van Vivaldi, terwijl choreograaf Salva Sanches zijn dansers presenteert voor een ontmoeting tussen dans en muziek, met het orgel als middelpunt. Afsluiter van de dag is La Notte, waarbij u onder het genot van een heerlijk glas Italiaanse wijn kunt luisteren naar muziek geïnspireerd op de waterstad Venetië, zoals La Lugubre Gondola van Frans Liszt.

Naast Quatro Concerti di Venezia biedt het festival tal van andere sfeervolle en verrassende concerten, waaronder Pracht en Praal in de San Marco, een belevenis geïnspireerd op de dubbelkorigheid die in de 16de eeuw werd uitgevonden in de San Marco door Adriaan Willaert en Giovanni Gabrielli. Dagelijkse vinden lunchconcerten plaats waarin het 18de eeuwse kamermuziekrepertoire van Venetiaanse componisten klinkt, met als rode draad de L’Estro Armonico, Opus 3 van Vivaldi. 
Bent u benieuwd geworden naar het volledige programma van de ROtterdamse orgelDAgen of wilt u kaarten bestellen voor de concerten? Kijk dan op www.rotterdamseorgeldagen.nl.

 

Bron: Persbericht; 13 augustus 2012