EINDHOVEN - Een nieuw muziekseizoen, een nieuwe naam. De Stichting Kerkconcerten Eindhoven introduceert een eigentijdse naam en een eigentijds gezicht binnen de muziekwereld van Eindhoven e.o. en heet voortaan Collegium Musicum Eindhoven. De nieuwe naam van de Stichting en van de muzikale ensembles benadrukken nog sterker de band met de stad Eindhoven en haar monumentale stadskerk “De Cathrien”.

Vanaf 2 september laat de Stichting Collegium Musicum Eindhoven u kennismaken met het nieuwe Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien. In dat muzikale kader zult u grotendeels onze bekende ensembles zien en horen optreden onder hun nieuwe namen Collegium Instrumentale Eindhoven (voorheen Brabantsch Muzykcollegie) en het Collegium Vocale Eindhoven (voorheen Eindhovens Vocaal Ensemble).

De presentatie van het nieuwe samenwerkingsverband valt samen met de opening van het seizoen, op zondag 2 september in het kader van het jaarlijkse Eindhovense culturele evenement Hallo Cultuur!
Vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur wordt een aantrekkelijk doorlopend Bach-programma uitgevoerd. Hoogtepunten zijn het motet 'Lobet den Herrn' BWV 230, het Magnificat BWV 243, de 3e concertsuite BWV 1068 met het bekende “Air” en de zelden uitgevoerde wereldlijke cantate BWV 207, “Vereinigte Zwiedracht der wechselnden Seiten”. Dit laatste werk is een duidelijke knipoog naar het nieuwe samenwerkingsverband.
Om 16.00 uur vindt het slotconcert van die middag plaats, waarmee de nieuwe naamgeving feestelijk wordt gepresenteerd. U bent daarbij van harte welkom.
Daarna vindt is er een besloten bijeenkomst plaats voor onze donateurs, sponsoren en genodigden.

Een week later, op zaterdag 8 september is het Nationale Orgel- en Monumentendag. Muziek in de Cathrien geeft er een internationaal tintje aan: de Zuid-Afrikaanse organist Gerrit Jordaan speelt vanaf 15.00 uur werk van o.a. Buxtehude en Schumann. Natuurlijk ontbreken Zuid-Afrikaanse componisten niet op het programma. Jordaan is een vurig pleitbezorger van de uniciteit van het Zuid-Afrikaanse orgelrepertoire. Interessant is altijd weer de lezing vooraf om 14.00 uur door de historicus Hans Strootman. Deze keer geeft hij een inleiding met als titel: “Schumann, constant in uitersten”

Op zaterdag 15 september om 15.00 uur, het begin van de Vredesweek, geeft het KAMERKOOR COULEUR VOCALE uit Heythuysen o.l.v. Luc Jacobs m.m.v. Thijs Kessels, percussie, een themaconcert “Oorlog en Vrede”, behorend bij deze bijzondere week. U hoort werk van Des Prez, Byrd, Part, Gjeilo en Rutter. In de zeventien jaar van zijn bestaan heeft het koor grote faam opgebouwd en een flinke schare vaste luisteraars aan zich gebonden.

De Evensong vindt plaats op zondag 16 september om 18.00 uur i.p.v. het gebruikelijke tijdstip van 17.00 uur. De Capella Vesperale staat onder leiding van Esther Sijp en Gerard Habraken bespeelt het orgel
In het kader van KamerMuziek in de Cathrien op zaterdag 22 september om 15.00 uur stellen wij aan u voor het ensemble CONCERT ROYAL, Köln o.l.v. Karla Schröter. Willi Kronenberg bespeelt het kistorgel. Karla Schröter is een befaamd barokhobo-speler. Zij en Willi Kronenberg zijn internationaal erkende en gelauwerde musici gespecialiseerd in oude muziek. In verband met een tijdelijke tentoonstelling in de apsis van de Cathrien zullen beide musici hun uitvoering in het priesterkoor geven.

 


Ten slotte, de tip van de maand van het Muziekgebouw Eindhoven. Op dinsdag 18 september om 20.15 uur in de Catharinakerk, Eindhoven-Centrum kunt u genieten van het beroemde Zweeds Radiokoor. Onder de bezielende leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra brengt het koor muziek van Bach, Purcell en Rachmaninov ten gehore. Een uitgelezen kans dit beroemde koor te beluisteren in de Cathrien. Kaarten via het Muziekgebouw Eindhoven. Normaal tarief: € 25,00 | plus € 2,50 voor pauzedrankje

Namens het bestuur wens ik u een bijzonder mooi muzikaal seizoen toe.

Wicher Vos, bestuurslid Muziek in de Cathrien