AMSTERDAM - In de St. Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade t/o Centraal Station in Amsterdam vinden op woensdagavonden om 20.15 uur van 11 juli tot en met 29 augustus orgelconcerten plaats. Toegang: 11 euro / 8 euro (reducties). Meer info op www.muziekindenicolaas.nl Restauratie
Medio 2001 is de restauratie van de  Amsterdamse Sint Nicolaaskerk, spectaculair gelegen tegenover het Centraal Station in Amsterdam, afgesloten met het terugplaatsen van het vermaarde Sauer-orgel; dat door zijn frontontwerp door de architect van de kerk, Bleijs, een unieke eenheid vormt met het gebouw. Het orgel was ook met rijkssubsidie gerestaureerd, en neemt zijn plaats weer in als een van de belangrijke negentiende-eeuwse orgels van Europa.
Samen met Cavaillé-Coll stond Wilhelm Sauer aan de top van de Europese orgelbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij bouwde voor de Nicolaas een instrument voorzien van een groot kleurenpalet. Kenmerkend is de vermenging van Franse en Duitse elementen. Dit orgel is in Nederland een unicum en in Sauers geboorteland Duitsland zijn er maar weinig goed bewaarde instrumenten van deze grootte van hem overgebleven.

De Amsterdamse Orgelzomer
De succesvolle orgelreeksen sinds 2001 krijgt dit jubileumjaar (125-jaar Nicolaaskerk) weer een vervolg met acht concerten door gerenommeerde organisten. De uitgenodigde musici zijn gekozen voor hun affiniteit en kennis van dit orgeltype en zijn repertoire. De grote romantici zoals Brahms, Liszt, Schumann en Franck, die bekend zijn bij het muzikale publiek, krijgen gezelschap van specifieke “orgelvirtuozen”. 

11 juli        Peter Wright (Southwark Cathedral, Londen)
18 juli        Johan Hermans (Hasselt, België)
25 juli        Michael Hedley (St. Nicolaaskerk, Amsterdam)

1 augustus    Ansgar Wallenhorst (Ratingen, Duitsland)
8 augustus    Kees van Eersel (Kloetinge, Zeeland)
15 augustus    Andreas Sieling (Berliner Dom)
22 augustus    Pablo Márquez Caraballo & Atsuko Takano (Valencia / Japan)
29 augustus    Michael Hedley

Contact:
Muziekdirecteur van de St. Nicolaaskerk
Michael Hedley
020-682 6120
06 4171 1850
m.hedley@chello.nl

Secretariaat Muziek in de Nicolaas
Anna Baas
Prins Hendrikkade 73
1012 AD Amsterdam
info@muziekindenicolaas.nl