HUIJBERGEN - Op zaterdag 16 juni 2012 is er een workshop over Gregoriaans en moderne devotie in de lage landen. Zingen uit de originele notaties van Nederlandse en Belgische manuscripten uit de 15e en 16e eeuw en werken aan vocale technieken voor deze muziek onder leiding van ZANGPEDAGOOG MARGOT KALSE (specialiste oude muziek en gregoriaans, leider van het gerenommeerde vocaal ensemble Trigon).
Plaats
Wilhelmietenmuseum te Huijbergen in Nederland (Zuidwest Brabant) op de grens van België en Nederland.
Tijd
Van 10:00 – 16:30 hr. Ontvangst vanaf 09:30u.
Kosten
€ 104 p.p., catering inbegrepen.
Bladmuziek wordt digitaal aangeleverd.
Kosten van digitaal materiaal plus het manuscriptenboek € 20.
Dit komt bovenop de kosten voor de workshop.
Indien u geïnteresseerd bent, graag snel aanmelden, want de tijd dringt!
Meer informatie over mezzosopraan Margot Kalse
Naast de concertprogramma's en haar werk aan het conservatorium biedt Margot Kalse lessen en workshops in adem-, stem- en lichaamswerk en heeft zij in Leiden een bloeiende zanglespraktijk. Zij is tevens een succesvol coach van ensembles en koren.
Zie verder haar website http://margotkalsevocaal.nl/
Voor achtergrond informatie over het project gregoriaans en moderne devotie in de Nederlanden, zie www.key2singing.nl
Het project "Moderne Devotie in de Lage Landen" is een pleidooi voor de prachtige spirituele muziek uit de late Middeleeuwen van eigen bodem die ons is overgeleverd, maar die zelden ten gehore wordt gebracht.
In de Nederlanden van de late Middeleeuwen ontstonden veel kloosters vanuit een stroming die op zoek was naar een puurdere beleving van het Christelijke geloof, de Moderne Devotie. De grondlegger van deze beweging is Geert Groote (1340 – 1384).
Kalse gaat uit van de artistieke visie dat teruggaan naar de oudst beschikbare bron een duidelijke meerwaarde heeft boven het werken met transcripties.
Meer informatie over de studiedag en de voorbereiding
De oorspronkelijke notatie met neumen en/of mensurale notatie, vooral in handschrift, drukt bewegingen uit waarvoor in het moderne notenschrift geen tekens bestaan. De uitvoerder wordt bij uitvoering vanaf de oorspronkelijke notatie niet gehinderd door beperkingen in de transcriptie en kunstgrepen zoals maatstrepen en kan zich derhalve concentreren op beweging en energie, tekst en context.
Bij de workshop hoort een manuscriptenboek met kleurenkopieën van de oude handschriften.
Het oefenen in het zingen van de hooguit 3-stemmige werken vraagt concentratie en beheersing van stem. Deze workshop is een uitzonderlijke gelegenheid om vaardigheden op te doen om o.a. met een groep zangers volledig unisono te kunnen zingen.
Mocht je last hebben van koudwatervrees om uit manuscripten te zingen:
Voor degenen die zich hebben ingeschreven, is er materiaal beschikbaar, waarmee zij alvast kunnen oefenen om de originele notaties te lezen. Per e-mail worden een paar stukken in handschrift met opname daarvan toegezonden en via een link kunnen nog enkele stukken met opname worden gedownload. Als de deelnemers zich op deze manier voorbereiden, kunnen we tijdens de workshop meer bereiken.
Deelnamecondities:
Er wordt verwacht dat de deelnemers zangervaring hebben en van blad kunnen lezen; aandacht kunnen besteden aan nuancering, frasering. e.d.
Inschrijven:
Wilt u zich inschrijven voor een van deze studiedagen, ga naar www.chelys.nl.
Chelys is de naam van het bureau dat o.a. deze studiedag organiseert,
andere studiedagen staan onder leiding van Erik van Nevel en Ton Koopman.