BERGEN OP ZOOM - Aan César Franck wordt de uitspraak toegedicht “L’orgue, c’est mon orchestre” waarmee hij het orgel met haar vele mogelijkheden en klankkleuren gelijkwaardig verklaart aan een heus symfonieorkest. De Stichting Koorplein Noord-Brabant heeft de omgekeerde uitspraak gekozen als thema voor het “Brabants Koor- en Orgelfestival 2012” dat op 22 en 23 september zal plaatsvinden in Bergen op Zoom, een stad met een rijk bezit aan fraaie orgels en een bloeiende orgelcultuur.

Het orgel kennen we natuurlijk als begeleidingsinstrument tijdens kerkdiensten of concerten voor kleinere koorwerken en als solo-instrument in de werken van bekende orgelcomponisten zoals Buxtehude, Bach, Franck en Messiaen. Grotere koorwerken daarentegen zijn vaak geschreven voor orkest en blijven daarmee in de regel buiten bereik van het gemiddelde amateurkoor. Helaas worden zo de vele mogelijkheden van het orgel als vervanger voor een orkest vergeten. Het Brabantse Koor- en Orgelfestival brengt juist deze mogelijkheden voor het voetlicht en wil zo amateurkoren en dirigenten een handvat geven om deze mogelijkheden beter te benutten.
Op zaterdag opent het festival met het geven van diverse openbare workshops voor amateur toetsenisten (orgel, piano, klavecimbel, keyboard, etc). Onder leiding van professionele docenten kunnen zij de mogelijkheden van verschillende van de mooie kerkorgels in Bergen op Zoom uitproberen. ’s Avonds wordt door professionele organisten in de Gertrudiskerk het werk van de Franse componist Jean Guillou “La Révolte des Orgues” uitgevoerd, een werk voor maar liefst negen(!) orgels en slagwerk. Ook bestaat de mogelijkheid voor workshopdeelnemers om in dit concert op te treden. Het festival wordt zondag afgesloten met een groot concert voor koor en orgel(s). Een speciaal gevormd festivalkoor zal de mogelijkheden van de combinatie van koor en orgel laten horen in werken uit verschillende stijlperioden. Naast delen uit Cantate 29 van Bach en delen uit het Requiem van Mozart wordt het werk “Laudate Dominum” van de uit Breda afkomstige componist Daan Manneke uitgevoerd voor gemengd koor, mannenkoor, kamerkoor en kinderkoor in een bewerking voor vier orgels. Alle concerten staan onder leiding van de Belgische dirigent Kurt Bikkembergs. De workshops zijn gratis toegankelijk voor publiek evenals de concerten.
Koorplein nodigt Brabantse toetsenisten die de mogelijkheden van het orgel willen ontdekken of hun repertoirekennis willen uitbreiden, uit zich in te schrijven voor de workshops op 22 september van 10-16h. Ook mensen die eens willen ervaren hoe het is om op een orgel te spelen zijn welkom. Daarnaast worden ook amateur koorzangers uit Brabant voor het festivalkoor gevraagd. De repetities zijn op 22 en 23 september met aansluitend het concert. U wordt ondersteund door ervaren koorzangers dus grijp uw kans om een aantal juwelen uit de koorliteratuur samen met professionals uit te kunnen voeren!
U kunt zich tot 1 september opgeven bij Tom Suters, tel 06-54974744 of tom.suters@onsnet.nu of u kunt een inschrijfformulier downloaden via www.koorplein.nl

Bron: Nieuwsbrief NSGV in het Bisdom Den Bosch; jaargang 6, nummer 3 – juni 2012