DEN HAAG - In 1825 startten de Gebroeders Franssen een orgelmakerij in het Limburgse Horst. Al snel worden de werkzaamheden uitgebreid tot in de hele regio. Met de instroming van de volgende generatie wordt het bedrijf verplaatst naar het grotere Roermond en volgt een ongekende expansiedrift, die onder meer leidt tot opdrachten voor nieuw te bouwen orgels in ’s-Gravenhage en omstreken.
Na een glorierijke periode volgt echter ook een neergang en wordt het bedrijf – omhuld door wolken van dichte mist – opgeheven.
Van het werk van de Franssens is maar zeer weinig bewaard gebleven. Veel orgels zijn verwoest door oorlogsgeweld of brand. In de tweede helft van de 20e eeuw, de periode van de neo-barok, werd het merendeel van de resterende instrumenten “aangepast”, omgebouwd of simpelweg op de schroothoop gegooid.
Het orgel van de Haagse Elandstraatkerk heeft echter nagenoeg alle stormen des tijds doorstaan. De door Adema’s Kerkorgelbouw in 2011 afgesloten restauratie heeft de topkwaliteiten van dit instrument weer volledig naar voren gehaald. Hier klinkt de firma Franssen op zijn best: een symfonisch orgel met zowel Duitse, Franse als Britse invloeden, en met een zangerige en doorzichtige klank.
Het boek verschijnt begin mei en is te verkrijgen
- via de website: http://www.denieuwehaagsche.nl
- In de Elandstraatkerk na afloop van de orgelconcerten
Uitgave van de Stichting Orgel Elandstraatkerk in samenwerking met Uitgeverij De Nieuwe Haagsche Den Haag
ISBN: 978-94-91168-24-6
prijs: € 24,95